Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Briti chcú referendum o zmluve EÚ

LONDÝN - Pred parlamentom v Londýne sa v sobotu zhromaždili stovky demonštrantov, ktorí vyzývali premiéra Gordona Browna na vyhlásenie referenda o reformnej zmluve Európskej únie. Medzi účastníkmi boli členovia britského parlamentu vrátane poslancov vládnej Labouristickej strany, ako aj britskí poslanci Európskeho parlamentu.

Novú európsku zmluvu chce vláda na budúci rok nechať ratifikovať v parlamente. Podľa premiéra referendum nie je potrebné, keďže reformná zmluva sa zásadne líši od neúspešnej ústavy EÚ. Poukazuje tiež na výnimky, ktoré sa Británii podarilo zabezpečiť v oblastiach zahraničnej politiky, pracovného práva, daní a sociálneho zabezpečenia. Opoziční konzervatívci však vyhlasujú, že viac ako 250-stranový dokument posilňuje Brusel na úkor národnej vlády a Británia ním stráca právo veta v ďalších kľúčových oblastiach.

Európske vlády majú reformnú zmluvu formálne podpísať v decembri. Všetky členské štáty budú mať potom na ratifikáciu jeden rok, kým podľa plánu vstúpi do platnosti 1. januára 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu