Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Putin prirovnal spor okolo radaru ku kubánskej kríze

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MAFRA - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok prirovnal súčasný spor s Washingtonom týkajúci sa navrhovaných protiraketových zariadení vo východnej Európe ku kubánskej jadrovej kríze v roku 1962 a povedal, že podobné napätie, aké vládlo v čase studenej vojny, sa môže opakovať.

"Takáto hrozba je na našej hranici," povedal Putin na tlačovej konferencii na záver summitu EÚ a Ruska v Portugalsku. "Dovoľte mi, aby som vám pripomenul, čo sa stalo v rovnakej situácii v 60. rokoch minulého storočia, keď Sovietsky zväz rozmiestnil rakety na Kube. Viedlo to ku karibskej kríze," povedal Putin, ktorý použil ruský termín pre kubánsku raketovú krízu.

Rusko tiež pozvalo pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na decembrové parlamentné voľby. "Teší nás, že Rusko súhlasilo s pozvaním pozorovateľov OBSE... podľa normálnych štandardov a procedúr OBSE," povedal po summite šéf Európskej komisie José Manuel Barroso.

Moskovský vyslanec pri 56-člennej organizácii Alexej Borodavkin predtým tlačovej agentúre Interfax povedal, že Rusko sa usiluje o rozsiahle zmeny v OBSE, ktorú obvinil z vydávania selektívnych posudkov. Borodavkin informoval, že jeho krajina predložila isté reformné návrhy, ktoré organizácia preskúma v novembri.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu