Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Cameron: Gordon Brown robí z Britov hlupákov

Gordon Brown
Gordon Brown (Zdroj: ČTK)

LONDÝN - Šéf britských konzervatívcov David Cameron v piatok obvinil premiéra Gordona Browna, že v súvislosti s reformnou zmluvou EÚ robí z britských občanov "hlupákov".

Text zmluvy schválili lídri EÚ v patok ráno na summite v Lisabone. Opozičná Konzervatívna strana dlhodobo vyzývala premiéra, aby o dokumente nechal rozhodnúť voličov v referende. Podľa konzervatívcov Brown hovorí o víťazstve národných záujmov, zmluva však v skutočnosti posilňuje Brusel na úkor národnej vlády a Británia ňou stráca právo veta v ďalších kľúčových oblastiach "Zase je tu Gordon Brown a jeho vláda, ktorý s obyvateľmi Británie zaobchádza ako s hlupákmi," povedal Cameron pre televíziu BBC. "Podpísali ústavu, ... ktorá nás zbavuje veta v 60 oblastiach, to je naozaj zásadná presun moci z Británie do Bruselu," zdôraznil šéf konzervatívcov. Britský premiér podľa neho porušil sľuby, ktoré dal voličom a konzervatívci ho budú za to volať na zodpovednosť.

Britský premiér Gordon Brown privítal v piatok dohodu o novej zmluve Európskej únie, pričom zdôraznil, že nastal čas "aby sa Európa pohla dopredu." Ako povedal, dohoda, ktorú sa podarilo schváliť po dvoch rokoch dohadovania sa, konečne umožní 27-člennému bloku zamerať sa na podstatné záležitosti a nielen na vnútorné inštitucionálne rozpory. Brown tvrdí, že na summite EÚ v Lisabone ustrážil suverenitu Británie obhájením "červených línií" umožňujúcich Londýnu rozhodovanie v množstve politických oblastí. Európske vlády majú formálne podpísať reformnú zmluvu EÚ v decembri, po čom všetky členské štáty budú mať rok na ratifikáciu, kým vstúpi do platnosti podľa plánu 1. januára 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu