Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Viaceré britské denníky žiadajú referendum o novej zmluve EÚ

Podľa Daily Telegraph by referendum skončilo porážkou, a preto ho premiér Brown nechce.
Podľa Daily Telegraph by referendum skončilo porážkou, a preto ho premiér Brown nechce.

LONDÝN - Viaceré britské denníky vo štvrtok, keď sa premiér Gordon Brown chystá na dvojdňový summit lídrov EÚ do Lisabonu, opäť upriamili svoju pozornosť na referendum o novej európskej reformnej zmluve.

Dva denníky zverejnili samostatné prieskumy verejnej mienky, z ktorých vyplýva, že prevažná väčšina Britov si želá referendum o zmluve. Premiér Brown a minister zahraničných vecí David Miliband však trvajú na tom, že zmluvou sa podstatne nezmení väzba Británie k EÚ a opakovane uviedli, že ju bude schvaľovať parlament.

Pravicový denník Daily Telegraph vo svojom úvodníku píše, že je vysoko pravdepodobné, že by referendum skončilo porážkou, a preto ho Brown nechce. Denník zverejnil tiež prieskum spoločnosti YouGov, podľa ktorého sa za referendum o novej reformnej zmluve EÚ vyslovilo 69 percent opýtaných. K podobnému výsledku dospel aj prieskum Harris zverejnený v denníku Financial Times, v ktorom referendum požaduje až 70 percent respondentov.

Euroskeptický denník Daily Mail napísal, že podpísanie zmluvy a jej presadenie cez parlament bude dvojitou ranou pre britskú demokraciu. Ak zmluvu v Lisabone európski lídri prijmú, v Británii sa musí o nej uskutočniť referendum, požaduje tiež denník Times.

Zmluvu naopak obhajovali ľavicový denník Independent a finančný denník Financial Times, ktoré zároveň obviňovali vládu z "obrannej kampane" zameranej na možné negatívne stránky dokumentu a vyhýbajúcej sa viacerým pozitívnym stránkam, ktoré zmluva prinesie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu