Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Poľsko vydiera kvôli dovozu mäsa Moskvu

Poľsko požaduje zrušenie embarga na dovoz mäsa do Ruska.
Poľsko požaduje zrušenie embarga na dovoz mäsa do Ruska.

MOSKVA - Poľsko môže zablokovať vstup Ruska do Svetovej obchodnej organizácie (WTO), ak Moskva nezruší embargo na dovoz poľského mäsa a mäsových výrobkov, vyhlásil v pondelok na tlačovej konferencii v Moskve námestník poľského ministra hospodárstva Jan Krzysztof Ardanowski.

Zákaz dovozu poľských výrobkov zdôvodnila Moskva koncom roku 2005 nedostatočnými hygienickými štandardmi. Varšava trvá na tom, že jej potravinársky priemysel spĺňa najprísnejšie normy EÚ a ruské embargo označuje za spolitizované rozhodnutie.

"Ak sa ruská pozícia voči Poľsku nezmení, budeme musieť hlasovať proti členstvu Ruska vo WTO," pohrozil na tlačovej konferencii v Moskve Ardanowski. Varšava môže podľa neho zablokovať aj podpis novej zmluvy o strategickej spolupráci medzi EÚ a Ruskom.

Vzťahy medzi Ruskom a Poľskom sú v posledných rokoch napäté. Moskva nových členov dvadsaťsedmičky obviňuje, že blokujú rozvoj vzťahov medzi úniou a Ruskom. Moskva sa už niekoľko rokov usiluje o vstup do WTO, zatiaľ sa jej však nepodarilo uzatvoriť bilaterálne dohody so všetkými členskými štátmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu