Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Kongo: Armáda zabila 35 povstalcov

GOMA - Armáda Konžskej demokratickej republiky vo štvrtok uviedla, že na východe krajiny zastrelila 35 vojakov bojujúcich na strane povstalcov. Ide o najsilnejšie zrážky medzi armádou a rebelmi lojálnymi bývalému generálovi Laurentovi Nkundovi za posledný týždeň.

Prudké boje, ktoré prepukli koncom augusta a trvali do 6. septembra, si vyžiadali si presídlenie vyše 90 000 osôb. K zastaveniu paľby vtedy dopomohla misia OSN, ktorá vyjednala prímerie medzi armádou a odpadlíckymi jednotkami.

Východné Kongo je dlhodobo dejiskom bojov medzi miestnymi milíciami, odpadlíckymi vojakmi a armádou. Región kedysi kontrolovali súperiace povstalecké frakcie, tie neskôr podpísali mierovú dohodu, ktorá ukončila vojnu v rokoch 1998 až 2002. Nkunda, ktorý má údajne úzke kontakty s vojenskými špičkami v Rwande, po skončení vojny odišiel z armády a začal vlastné hnutie odporu. Dôvodom je podľa neho nedemokratický vývoj v krajine a vylúčenie etnickej menšiny Tutsiov. V roku 2004 nakrátko obsadil východné mesto Bukavu, pričom jeho jednotky obvinili z mučenia a znásilňovania. Na Nkundu vydali medzinárodný zatykač za vojnové zločiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu