Utorok8. október 2024, meniny má Brigita, zajtra Dionýz

Požiare v Grécku spálili 97 000 hektárov lesa

Ničivé požiare zničili vyše 97 000 hektárov lesa.
Ničivé požiare zničili vyše 97 000 hektárov lesa. (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Ničivé požiare, ktoré v auguste zachvátili južné časti Grécka, zničili vyše 97 000 hektárov lesa, z čoho približne tretinu tvoria chránené krajinné oblasti.

Vo štvrtok to vyhlásila grécka pobočka medzinárodnej organizácie Celosvetový fond prírody (WWF). Podľa prieskumu WWF a vedcov z Aristotelovej univerzity v Solúne plamene na polostrove Peloponéz zničili celkom 170 000 hektárov porastov vrátane poľnohospodárskej pôdy, ktorú väčšinou pokrývali olivové háje.

Štatistika gréckeho ministerstva životného prostredia uvádza, že požiarom v období od 24. augusta do 3. septembra padlo za obeť vyše 800 obytných domov a takmer 800 stajní. Plamene zasiahli aj sedem oblastí, ktoré sa nachádzajú na európskom zozname chránených regiónov Natura 2000.

Rozsah poškodenia sa pohybuje na úrovni osem až 50 percent. Medzi spustošenými regiónmi sú horské rezervácie Tajgétos a Párnonas, ako aj okolie jazera Kaiáfa neďaleko mesta Zacháro. Z tejto oblasti pochádza väčšina zo 67 obetí požiarov.

Riaditeľ gréckej pobočky WWF Dimitris Karavellas vyhlásil, že organizácia bude sledovať obnovu vypálených oblastí a vytvorí skupinu "environmentálnych advokátov", ktorí budú dohliadať na prípadné zásahy do územia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu