Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Svet pochoval opernú legendu Pavarottiho

Na zádušnej omši v katedrále sa zúčastňuje vyše 800 ľudí, tisíce ďalších osôb obrad sledujú na veľkej televíznej obrazovke nainštalovanej na hlavnom námestí v Modene Zobraziť galériu (5)
Na zádušnej omši v katedrále sa zúčastňuje vyše 800 ľudí, tisíce ďalších osôb obrad sledujú na veľkej televíznej obrazovke nainštalovanej na hlavnom námestí v Modene (Zdroj: TASR)

Aktualizované

MODENA - Tisíce ľudí sa dnes v talianskej Modene zúčastnili na poslednej rozlúčke s opernou legendou Lucianom Pavarottim. Na bohoslužbe v miestnej katedrále nechýbali jeho príbuzní, blízki priatelia a celý rad predstaviteľov zo sveta hudby i politiky.

Na začiatku bohoslužby, ktorú bolo možné sledovať naživo prostredníctvom štátnej televízie aj na internete, prečítali sústrastný telegram od pápeža Benedikta XVI. Hlava katolíckej cirkvi v ňom konštatovala, že Pavarotti "si uctil božský dar hudby prostredníctvom svojho výnimočného interpretačného talentu".

Tisíce priaznivcov z celého sveta sledovali bohoslužbu na obrovskej televíznej obrazovke nad modenským hlavným námestím, kde počas dvoch dní zaznievali nahrávky najslávnejších Pavarottiho skladieb.

Pred oltárom ležala biela rakva z javorového dreva pokrytá slnečnicami. Prítomní boli Pavarottiho manželka Nicoletta Mantovaniová aj tri dcéry z prvého manželstva.

Počas omše prečítali odkaz od štvorročnej dcéry Alice. "Papa, tak veľmi si ma mal rád, viem, že ma vždy budeš chrániť," píše sa v ňom. Jeden z najväčších tenorov v histórii opery zomrel vo veku 71 rokov vo svojom dome na predmestí Modeny po viac ako rok trvajúcom boji s rakovinou pankreasu.

Podľa predstaviteľov mesta rozdali priaznivcom, ktorí prišli na poslednú rozlúčku s maestrom, okolo 87.000 pamätných pohľadníc. Pavarottiho obdivovatelia sa podpisovali do kondolenčných kníh umiestnených pri vázach so slnečnicami pred katedrálou. Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že podobné knihy budú k dispozícii aj na talianskych veľvyslanectvách a konzulátoch po celom svete.

Sopranistka bulharského pôvodu Raina Kabaivanská, ktorá s Pavarottim spolupracovala, mala v očiach slzy, keď v jej podaní na začiatku ceremónie znela katedrálou Ave Maria z Verdiho Othella. Tenorista Andrea Bocelli odspieval Mozartovo Ave Verum Corpus.

Bohoslužbu celebroval modenský arcibiskup Benito Cocchi a 18 ďalších kňazov. "Po smrti Pavarottiho sa cítime byť chudobnejšími," povedal Cocchi. Ako dodal, Pavarottiho život je "príbehom chlapca s prirodzeným darom výnimočného hlasu, ktorý ďalej húževnato pestoval, aby sa tak stal vedúcou osobnosťou medzi všetkými tenormi svojej doby".

"Bol našou talianskou zástavou. Bol najlepším zástupcom, akého sme si mohli priať," povedala pri východe z katedrály 43-ročná obyvateľka mesta Susy Cavalliniová.

Na pohrebe Pavarottiho nechýbali premiér Romano Prodi a minister kultúry Francesco Rutelli, taliansky filmový režisér Franco Zeffirelli, bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan či líder kapely U2 Bono.

Taliansko nezažilo taký obrovský prejav smútku za nejakou osobnosťou od smrti pápeža Jána Pavla II. v apríli 2005. Muža, ktorý sa narodil ako syn pekára a zomrel ako hudobná superstar, pochovajú na cintoríne Montale Rangone, neďaleko Modeny, kde sú uložené aj pozostatky jeho príbuzných, vrátane rodičov a mŕtvo narodeného syna Riccarda.

Pavarotti bol najpredávanejším interpretom klasickej hudby. Od 60. rokov minulého storočia sa predalo viac než 100 miliónov jeho nahrávok a mal tiež prvý album klasickej hudby, ktorý sa vyšplhal na prvé miesto v rebríčku pop music.

Taliansko nezažilo taký obrovský prejav smútku za nejakou osobnosťou od smrti pápeža Jána Pavla II. v apríli 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu