Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Na hranici s Ukrajinou pribudne nový cestný priechod

BRATISLAVA - Na hranici Slovenska s Ukrajinou by mal pribudnúť nový cestný hraničný priechod. S medzivládnou dohodou o jeho výstavbe medzi obcami Čierna a Solomonovo v stredu súhlasila vláda.

Hranica s Ukrajinou by sa koncom tohto roka mala stať východnou hranicou schengenského priestoru bez hraničných kontrol.

Stavba by mala byť podľa materiálu ministerstva dopravy ukončená do konca roku 2011. Náklady na rekonštrukciu cesty by mali dosiahnuť podľa hovorcu ministerstva Mariána Jánošíka 610 miliónov korún, ďalšie prostriedky by mali ísť z rozpočtu ministerstva financií. Na výstavbu infraštruktúry bude môcť Slovensko získať prostriedky z európskych fondov.

Na takmer 98-kilometrovej slovensko-ukrajinskej hranici existujú v súčasnosti pre vodičov dva cestné priechody. V prevádzke je momentálne len priechod vo Vyšnom Nemeckom, ktorý prešiel tento rok rekonštrukciou. Ďalší v Ubli otvoria pre verejnosť po prestavbe v septembri. Okrem toho môžu peší turisti a cyklisti prechádzať na Ukrajinu aj vo Veľkých Slemencoch, ďalšie dva priechody sú železničné.

Slovensko chce spolu s ďalšími novými krajinami Európskej únie vstúpiť do schengenského systému na prelome rokov 2007 a 2008. Hraničné kontroly by sa mali zrušiť na hranici s Rakúskom, Českom, Maďarskom a Poľskom, sprísniť by sa mali naopak na hranici s Ukrajinou. Slovensko, ktoré pôvodne meškalo v zabezpečovaní svojej východnej hranice, nedávno dostalo kladné ohodnotenie od Bruselu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu