Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Biddle: V Basre dopadneme strašne a trápne

LONDÝN - Operácia britskej armády na juhu Iraku môže skončiť ako jeden z najväčších neúspechov vo vojenskej histórii, myslí si bývalý poradca veliteľa amerických síl v Iraku.

Názory Stephena Biddleho, ktorý pôsobí vo vplyvnej americkej Rade pre zahraničné vzťahy a v minulom roku patril do užšieho kruhu poradcov generála Davida Petraeusa, cituje britský nedeľník Sunday Times. Podľa Biddleho koaličné sily v Basre, kde pôsobí britský kontingent, strácajú kontrolu nad situáciou a a podmienky v oblasti určujú povstalci. Britskí vojaci sa zároveň stanú v krátkom čase terčom častejších a krvavejších útokov, pretože povstalci sa budú snažiť vytvoriť dojem, že ich odchod z Iraku bude vynútený, tvrdí Biddle.

"Bude to ťažký odchod. Chcú vytvoriť dojem britskej porážky," povedal americký vojenský expert, podľa ktorého hrozí, že ústup Britov z Basry dopadne "strašne a trápne". "Je mi lúto, keď musím povedať, že Basra smeruje k tomu, aby sa stala jedným z najväčších prechmatov z pohľadu vojenskej histórie," povedal Stephen Biddle.

Británia má odovzdať formálnu kontrolu nad Basrou miestnym silám v najbližších mesiacoch, presný dátum ešte vláda v Londýne neoznámila. Basra patrila v Iraku medzi pokojnejšie regióny v Iraku a dlho zostávala ušetrená od najhorších výbuchov násilia. V posledných mesiacoch sa však v oblasti stupňujú boje medzi súperiacimi irackými frakciami, ktoré sa usilujú o získanie čo najväčšieho vplyvu po odchode medzinárodných jednotiek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu