Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Rodičia stratenej Madeleine žiadajú o pomoc turistov

Madelaine McCannová je už vyše mesiaca nezvestná. Zobraziť galériu (5)
Madelaine McCannová je už vyše mesiaca nezvestná.

BERLÍN - Rodičia Madeleine McCannovej, britského dievčatka, ktoré sa stratilo minulý mesiac v Portugalsku, v stredu žiadali nemeckých turistov o informácie o svojej dcére.

"Prišli sme sem poprosiť nemeckú verejnosť o pomoc pri hľadaní našej malej dcérky," vyhlásil Gerry McCann na tlačovej konferencii v Berlíne, zvierajúc ruku svojej manželky Kate. "Stále si nie sme istí, kde sa Madeleine nachádza," dodal.

Pár požiadal nemeckých turistov, aby sa pozreli, či na svojich fotografiách z minulomesačnej dovolenky v Portugalsku náhodou nezachytili malé dievčatko alebo dokonca jej únoscu. Manželia uviedli, že o pomoc žiadajú v Nemecku, pretože nemeckí a holandskí turisti tvorili väčšinu zahraničných návštevníkov v najjužnejšom portugalskom regióne Algarve.

Madeleine zmizla 3. mája z letoviska Praia da Luz, keď ju rodičia spolu s jej dvojročnými súrodencami-dvojičkami nechali v hotelovej izbe a šli do blízkej reštaurácie. Pár vedie neúnavnú kampaň s cieľom vzbudiť verejné povedomie o prípade v nádeji, že ľudia prispejú informáciami, ktoré by mohli polícii pomôcť nájsť ich dcérku.

Gerry McCann novinárom povedal: "Počas niekoľkých prvých dní sme sa cítili úplne bezmocní. Teraz čerpáme silu z toho, že aktívne hľadáme." Jeho manželka ukázala novinárom ružové tričko a ozdobné nohavice, podobné tým, ktoré mala Madeleine na sebe v čase, keď sa stratila. Pritom pokojne poprela domnienku nemeckého novinára, ktorý sa na tlačovej konferencii opýtal, či sa s manželom nejakým spôsobom nepodieľali na únose dcéry. "Sme veľmi zodpovední rodičia, svoje deti nesmierne milujeme," povedala.

Jej manžel, ktorého otázka novinára viditeľne rozčúlila, dodal: "Doteraz som sa nestretol s tým, že by nás niekto podozrieval z účasti na únose, a najmä nie portugalská polícia. Na dovolenke sme boli s veľkou skupinou ľudí a viete, že je absolútne vylúčené, aby sme s Kate boli zapletení do tohto únosu."

Pár uviedol, že hoci nemajú dôkaz o tom, že ich dcéra sa už nenachádza na území Portugalska, nemôžu si byť istí ani tým, že je stále v krajine. "Nevieme, či je Madeleine stále v Portugalsku, no neexistujú dôkazy o tom, že by ju odtiaľ odviezli," povedal Gerry McCann.

Pár sa stretne s primátorom Berlína Klausom Wowereitom. Neskôr by mal odletieť do Amsterdamu, kde vystúpi s rovnakou žiadosťou o pomoc. Začiatkom júna manželia navštívili Španielsko, pretože únosca podľa nich mohol mať čas preniknúť za hranice susednej krajiny skôr, než portugalská polícia upozornila hraničnú políciu, aby po Madeleine pátrala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu