Utorok24. september 2024, meniny má Ľubor, Ľuboš, zajtra Vladislav

Vojaci lietajú v drogovej afére!

Pozemný personál stíhačky Gripen bol na drogách.
Pozemný personál stíhačky Gripen bol na drogách.

PRAHA/BRATISLAVA - Česká armáda sa zmieta v poriadnom škandále. Elitní vojaci z leteckej základne v Čáslavi sú totiž zapletení do drogovej aféry! Ide pritom o miesto, kde sídlia najmodernejšie stíhačky Gripen zapojené do obranného systému NATO. S narkomanmi a priekupníkmi má však skúsenosti aj slovenská armáda.

Elitná základňa funguje v mimoriadnom bezpečnostnom režime a pôsobí tam 1 400 ľudí. Pred niekoľkými dňami ju obkľúčilo prepadové komando. Polícia totiž sledovala rozsiahlu sieť výrobcov a distributérov omamných látok vrátane vojakov. „Len k hlavnej bráne prišlo niekoľko dodávok s policajtmi v čiernych kombinézach. Vôbec sme netušili, čo sa deje,“ spomína svedok akcie. Polícia následne zatkla štyroch príslušníkov základne.

Nešlo o pilotov, ale pozemný personál. Podľa dostupných informácií mali vojaci pri sebe heroín. „Zháňame ďalších ľudí. Očakávam, že padnú nové obvinenia,“ povedal denníku MF Dnes policajný zdroj. Tvrdé drogy v armáde sú podľa odborníkov obrovským rizikom. Najmä na vojenskom letisku. Aj obyčajný technik pod ich vplyvom môže spôsobiť katastrofu.

Drogy sa objavili aj v slovenských ozbrojených silách. V kurze je najmä marihuana, no vojaci nepohrdnú ani tvrdými drogami. „Profesionálny vojak sa dostavil do zamestnania pod vplyvom metamfetamínu, ktorý je psychotropnou látkou,“ spomína na prípad mladého slobodníka armádny hovorca Milan Vanga. Pôsobil ako vodič a nachytali ho minulý rok pod vplyvom pervitínu.

Drogy v slovenskej armáde


V ozbrojených silách je asi 20-tisíc ľudí. Po zrušení povinnej vojenčiny a prechode na profesionálnu armádu počet dílerov a narkomanov klesol. Kým v roku 2005 odhalila vojenská polícia omamné látky v 16 prípadoch, v uplynulom roku už len v štyroch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu