Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

USA o útoku na Sýriu: Bude šitý na mieru a iný ako v Afganistane

Obama počas príhovoru
Obama počas príhovoru (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama ešte neprijal v súvislosti s údajným chemickým útokom z minulého týždňa konečné rozhodnutie o postupe voči Sýrii. Stále uvažuje o obmedzenej akcii a so svojimi bezpečnostnými poradcami zvažuje "širokú škálu možností".

Podľa Obamu svet nemôže dovoliť, aby sa na ženy a deti útočilo plynom. Chemické zbrane dostupné v Sýrii sú vraj ohrozením národnej bezpečnosti Spojených štátov. Ich použitie je tiež hrozbou pre amerických spojencov, ako sú Izrael a Jordánsko.

Americký minister zahraničia John Kerry uviedol, že prezident Obama dal veľmi jasne najavo, že akokoľvek rozhodne o Sýrii, "nebude sa to v ničom ponášať na Afganistan, Irak alebo dokonca Líbyu. Nebude to ani zahŕňať pozemné sily a nebude to mať otvorený koniec". Iné vládne zdroje tieto slová potvrdili, pričom podľa nich Spojené štáty nepodnikajú akciu s cieľom "zmeny režimu", proti čomu ostro protestuje Rusko. Kerry však uviedol, že americký postoj podporujú aj ďalšie krajiny ako Francúzsko, Austrália a členovia Organizácie islamskej spolupráce. Podľa Obamu je ale odpoveď stále v "štádiu plánovania".

Spojené štáty v piatok zverejnili správu, ktorá v súlade s očakávaniami pripisuje sýrskej vláde zodpovednosť za minulotýždňový chemický útok pri Damasku. Dokument uvádza, že operácia si vyžiadala najmenej 1429 mŕtvych vrátane 426 detí, ako aj ďalšie podrobnosti, k čomu spravodajské služby údajne dospeli viacerými cestami vrátane odpočúvania armády. Washington pritom usúdil, že sýrsky vládny režim "s vysokou istotou 21. augusta 2013 vykonal útok chemickými zbraňami", zatiaľ čo druhý scenár, podľa ktorého mohlo ísť o lesť zo strany protivládnych povstalcov, považuje za "vysoko nepravdepodobný".

Správa odtajnená Bielym domom tvrdí, že režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada použil nešpecifikované "nervové činidlo". Kerry tvrdí, že vyšetrovanie OSN už nemôže priniesť nič nové a Washington sa bude rozhodovať na základe vlastných hodnôt a záujmov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu