Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Evakuačné lode stroskotali: Zahynuli desiatky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: STA)

RANGÚN - Niekoľko lodí prevážajúcich približne 100 osôb, ktoré sa snažili dostať do bezpečia pred blížiacou sa tropickou búrkou, sa v pondelok večer prevrátilo pri západnom pobreží Mjanmarska.

Ako dnes spresnili zdroje OSN, tragédiu prežilo 42 ľudí. Z mora zatiaľ vylovili osem tiel. Osud ďalších vyše 50 cestujúcich je neznámy, ale predpokladá sa, že zahynuli.

Podľa predpovedí počasia zasiahne dnes večer miestneho času severnú časť mjanmarského Jakchainského štátu a pobrežie Bangladéša cyklónová búrka, sprevádzaná silným vetrom s rýchlosťou 90 kilometrov za hodinu. 

Na lodiach sa do bezpečnejších oblastí presúvala asi 100-členná skupina moslimov z etnickej skupiny Rohingov, ktorí žili v utečeneckých táboroch v Jakchainskom štáte po tom, ako vlani ušli zo svojich domovov pred sektárskymi násilnosťami. Ako spresnil jeden z úradníkov OSN, z mesta Pauktau vyplávalo v pondelok večer viac ako päť lodí. Dodal, že jedna z lodí bola ťažná. Pri plavbe však narazila do skaly a prevrátila sa. Ostatné sa vzápätí prevrátili tiež.

Na vyššie položené miesta začali v pondelok večer po opakovaných varovaniach pred búrkami, vydaných miestnymi úradmi, evakuovať tisíce ľudí, ktorí žijú na pobreží západomjanmarského Jakchainského štátu, obzvlášť v jeho metropole Sittuej. Posádkam lodí a člnov na mori úrady tiež odporučili presunúť sa na bezpečné miesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu