Utorok1. október 2024, meniny má Arnold, zajtra Levoslav

Ďalšia vojna: Francúzsko a USA rokujú o útoku na islamistov v Afrike!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsko chce do západnej Afriky vyslať prieskumné bezpilotné lietadlá a tajne v Paríži jedná so Spojenými štátmi o prípadnej medzinárodnej vojenskej akcii v Mali. Oznámila to včera agentúra AP s odvolaním sa na francúzskych a amerických diplomatov. Zmyslom francúzskych iniciatív je pomôcť malijskej vláde zjednať poriadok na severe krajiny, ktorý sa dostal pod kontrolu militantných islamistov.

V Paríži včera podľa AP začala dvojdňová schôdzka vojenských a diplomatických zástupcov Francúzska a USA, ktorej sa z americkej strany zúčastnil námestník ministerky zahraničia pre africké záležitosti John Carson. Obe strany si vymieňajú spravodajské a bezpečnostné informácie z Mali a z ostatných štátov oblasti.

Schôdzka nasleduje po rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá predminulý týždeň prisľúbila podporu prípadnej mierovej misii západoafrických krajín na severe Mali. Vlády krajín regiónu majú spresniť svoje plány pre prípadnú intervenciu do 45 dní.

Aj Francúzsko zatiaľ trvá na tom, že zvažovanú intervenciu musia viesť africké jednotky. Paríž sa však podľa AP stále viac angažuje v pozadí z obavy, že sever Mali nepodliehajúci ústrednej vláde by sa mohol zmeniť v nový Afganistan. Šesť francúzskych občanov navyše severomalijskí ozbrojenci uniesli, niektorí Francúzi sú údajne aj v radoch severoafrických príslušníkov teroristickej siete al-Kájda.

Podľa francúzskych bezpečnostných dôstojníkov chce Paríž vyslať do oblasti západnej Afriky dve prieskumné bezpilotné lietadlá, ktoré doteraz pôsobili v Afganistane. Presun by sa mal uskutočniť do konca tohto roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu