PEKING - Najnovší počin Číny v oblasti klonovania má meno Peng Peng. Tak pomenovali jahňa, ktoré bolo stvorené s použitím génov zo škrkavky. Výsledkom má byť viac "dobrých" tukov, ktoré sú kľúčové pre ľudské zdravie.
Mäso z takto geneticky upraveného cicavca môže človeku uľahčiť cestu k zníženiu množstva infarktov vo svetovej populácii. Bežne sa tieto tuky nachádzajú v orieškoch, semienkach či rybách. "Rastie veľmi dobre a je zdravá ako každá iná ovca," uviedol vedec Tú Jü-tchao z pekinského genomického inštitútu.
Jü-tchao stvoril Peng Peng spoločne so svojím tímom tak, že vložil gén škrkavky zodpovedný za produkciu tuku do darcovskej bunky z ucha čínskej ovce merino. Bunka bola potom vložená do neoplodneného vajíčka a implantovaná do maternice náhradnej matky.
V Číne žije 22 percent svetovej populácie a krajina investuje obrovské sumy do výskumu geneticky modifikovaných potravín, ktoré by mohli zabezpečiť krajine dostatok obživy.