Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Ak Annanov mierový plán zlyhá, francúzi pristúpia k ráznym opatreniam

Kofi Annan
Kofi Annan

PARÍŽ - Skupina západných a blízkovýchodných veľmocí v stredu súhlasila, že podnikne "iné opatrenia", pokiaľ zlyhá sýrsky mierový plán vyslanca OSN Kofiho Annana. Vo štvrtok to oznámil francúzsky minister zahraničia Alain Juppé.

Pätnásť krajín obvinilo z pokračujúceho násilia režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada a dohodlo sa, že pristúpi k ráznejším činom, "ak Annanov plán nedokáže zabezpečiť v krajine mier", povedal Juppé.

Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová vyzvala na prísnejšie sankcie OSN proti Damasku ako aj zbrojné embargo. Podotkla tiež, že Turecko zvažuje formálne odvolanie sa na článok štyri zmluvy o NATO v súvislosti so sýrskou cezhraničnou streľbou. Na základe článku je útok na jednu z krajín aliancie útokom proti všetkým jej členom. Pri takýchto snahách by však pravdepodobne opäť vstúpilo do hry ruské veto. Sýrski povstalci vo štvrtok vyzvali na vonkajšiu vojenskú intervenciu a útoky proti strategickým cieľom režimu aj bez súhlasu OSN.

V Paríži sa vo štvrtok uskutočnilo stretnutie 15 ministrov zahraničia, ktorej cieľom bolo vyslať al-Asadovi odkaz, aby bezodkladne implementoval mierový plán. "Prekážky, ktoré kladie Damask do cesty pozorovateľskej misii OSN, ako aj pokračujúce represie sýrskeho režimu, ktoré sú v rozpore s jeho záväzkami, si vyžadujú silnú reakciu medzinárodného spoločenstva," uviedol pred stretnutím Juppé. Na schôdzke sa zúčastnili okrem iných šéfovia diplomacií USA, Nemecka, Jordánska, Maroka, Kataru a Saudskej Arábie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu