Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Nemecko: Za Annanov odchod môžu Rusko a Čína

Kofi Annan
Kofi Annan

BERLÍN - Za rezignáciou osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Kofiho Annana je zodpovedné predovšetkým Rusko a Čína. Ich postoj k rezolúciám, ktoré na pôde Bezpečnostnej rady OSN spoločne odmietli trikrát podporiť, je podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleho hlavným dôvodom Annanovho odchodu.

Rovnaký názor vo štvrtok vyjadrila aj vláda vo Washingtone, pričom samotný ghanský diplomat označil za hlavnú príčinu svojho odchodu slabú politickú podporu pre jeho šesťbodový mierový plán a pokračujúce "ukazovanie prstom a vzájomné obviňovanie" v rámci BR OSN.

Na Annanovu štvrtkovú rezignáciu zareagovala prostredníctvom svojej vysokej predstaviteľky pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej aj EÚ. Šéfka európskej diplomacie vyjadrila "hlbokú ľútosť" a vyzvala na okamžité nájdenie náhrady na post osobitného vyslanca pre Sýriu, kde už 17. mesiac prebieha povstanie proti režimu prezidenta Baššára al-Asada.

Annan krátko po svojom odchode vyzval mocné štáty združené v Bezpečnostnej rade OSN na nájdenie okamžitého riešenia konfliktu v blízkovýchodnej krajine. Hlavný diel zodpovednosti by podľa ghanského diplomata mali niesť prezidenti USA a Ruska, teda Barack Obama a Vladimir Putin. Ako napísal pre denník Financial Times, vojenská intervencia sama o sebe by úspech nepriniesla, no navrhované nekonzistentné "politické riešenie bolo odsúdené na zánik".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu