Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Záplavy po hurikáne Irene vrcholia: Chaos a panika

Hurikán Irene ničil všetko čo mu prišlo do cesty Zobraziť galériu (8)
Hurikán Irene ničil všetko čo mu prišlo do cesty (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama dnes oficiálne vyhlásil záplavy vyvolané tropickou búrkou Irene v Severnej Karolíne a v New Yorku za vážnu katastrofu. To obom štátom umožní čerpať mimoriadne finančné prostriedky z federálnych zdrojov, píše server BBC.

Prezident už skôr podpísal vyhlásenie stavu núdze v ďalších štátoch vrátane Vermontu. Tam záplavy vyvolali chaos a paniku.

Búrka Irene zabila v USA asi 40 ľudí a spôsobila škody odhadované na viac ako desať miliárd dolárov. Okrem iného si tiež vynútila faktické uzavretie centra New Yorku. Irene udrela na pobreží v sobotu a milióny ľudí sú tam dodnes bez prúdu. Záchranné operácie pokračovali aj v noci na utorok, čistili sa cesty a do postihnutých oblastí sa rozvážal najrôznejší tovar. Niektorým oblastiam stále hrozia záplavy a niektoré rieky majú dnes kulminovať.

Povodne po hurikáne Irene
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Irene na husto obývanom východnom pobreží udrela zo Severnej Karolíny. V čase, keď dosiahla New York, zoslabla z hurikánu na tropickú búrku. Avšak aj tak muselo byť newyorské metro prvýkrát vo svojej histórii uzavreté kvôli prírodnej katastrofe a ľudia žijúci v nízko položených častiach mesta dostali príkaz, aby opustili svoje domovy.

Vo Vermonte bolo v utorok zaliatych vodou cez 200 ciest. Teraz sú znovu otvorené, aj keď väčšina z nich je zjazdná len pre sanitky a záchranárov a terénne vozidlá. Jednotky národnej gardy sa starajú o dodávky potravín a vody v odľahlých a odrezaných vidieckych oblastiach hornatého štátu. Očakávalo sa, že Irene prinesie najväčšiu skazu a chaos na pobreží, ale v skutočnosti sa jej najničivejšia sila prejavila hlboko vo vnútrozemí.

 

 

V meste Paterson v štáte New Jersey pohotovostné tímy zachraňovali a evakuovali obyvateľov potom, čo sa miestna rieka Passaic vyliala z brehov a stúpla o štyri metre na svoju najvyššiu úroveň od roku 1903. V Connecticute zase národná meteorologická služba varovala pred strednými a veľkými povodňami na rieke Connecticut, kde by vyššia hladina mohla dnes dosiahnuť až piatich metrov.

 

 

 

Záplavy dnes naďalej pustošili severnú oblasť New Jersey a Connecticutu, aj keď niektoré rieky už kulminovali a ustupujú.

Podľa Denisy Růžičkovej zo štátneho ministerstva energetiky a ochrany životného prostredia všetky rieky v štáte Connecticut počas dneška ustúpia. "Najhoršie je za nami," povedala optimisticky Růžičková. Najväčšie škody podľa nej spôsobili vyvrátené stromy. "Stromy sú na domoch, v oknách, na strechách, na autách," dodala.

V štáte Vermont bolo v utorok v noci kvôli veľkej vode 11 miest odrezaných od okolitého sveta. Dnes ráno sa to ale týkalo už len jednej komunity, povedal hovorca záchranárov Robert Stirewalt.

Povodne po hurikáne Irene
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Východné pobrežie, New York a ďalšie mestá sa ešte nespamätali z vyčíňania Irene a už hrozí, že by pobrežie mohla zasiahnuť ďalšia búrka Katia. Tá sa vytvorila v Atlantiku, kde zosilnela a ešte dnes by sa mohla stať hurikánom. Podľa Reuters nie je možné odhadnúť, či Katia bude predstavovať pre pevninu nebezpečenstvo, ale nemožno to ani vylúčiť.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu