Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Kyjev oslavoval, v Ľvove napätie a násilie

Oslavy konca 2. svetovej vojny Zobraziť galériu (5)
Oslavy konca 2. svetovej vojny

KYJEV - Kým ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes v slávnostnom prejave hovoril o jednote ukrajinského národa, v Ľvove na západe krajiny vládlo napätie a oslavám výročia konca vojny asistovala polícia. Ľvovské úrady všetky verejné zhromaždenia zakázali a dav na miestnom vojenskom cintoríne napadol ruského konzula.

Deň víťazstva je historickou udalosťou v dejinách Ukrajiny, povedal Janukovyč z tribúny osláv v Kyjeve. "Hlboko nás urážajú pokusy politických špekulantov priživiť sa na tragédii 20. storočia. S nádejou na lacnú popularitu sa niektorí činitelia znovu snažia rozdeliť národ," vyhlásil.

V Kyjeve sa vojenská prehliadka nekonala, ale centrom mesta prešiel slávnostný sprievod. Medzi červenými vlajkami sa podľa agentúry Unian objavovali aj portréty bývalého sovietskeho diktátora Stalina a heslá "Prebuď sa, súdruh Stalin, zachráň krajinu pred záhubou." Niektorí účastníci osláv niesli vlajky Kuby.

Zatiaľ čo v Kyjeve, na východe a juhu krajiny so silným ruským osídlením sa koniec II. svetovej vojny okázalo oslavoval, v najzápadnejšej regiónoch je 9. máj skôr symbolom návratu do sovietskeho područia. Krajina, ktorej bojovníci sa neváhali pre obnovu ukrajinskej samostatnosti spojiť aj s nacistami, je v pohľade na vojnovú aj sovietsku minulosť hlboko rozdelená.

Ľvovská radnica sa v minulých dňoch obrátila na súd, aby z obavy pred násilnosťami zakázal akékoľvek verejné oslavy výročia konca vojny. Do mesta napriek tomu z Odesy a z Krymu dorazili skupiny aktivistov hnutia Ruská jednota, ktorí chceli v Ľvove usporiadať demonštratívny Pochod víťazstva. Aj ten súd zakázal.

Centrom osláv víťazstva nad Wehrmachtom sa mal stať Ľvovský pamätník padlých sovietskych vojakov. Asi tri tisícky policajtov ale miesto ráno obkľúčili a k pamätníku nepustili delegáciu vojenských veteránov ani pravoslávnych duchovných. V okolí sa zhromaždil dav ukrajinských národne orientovaných aktivistov.

Podľa ukrajinských médií došlo k násilnostiam, jedného z demonštrantov  postrelili. Pri pokuse vzdať hold padlým vojakom Červenej armády fyzicky napadli ruského konzula v Ľvove Olega Astachova, útočníci podľa agentúry Interfax rozšlapali veniec, ktorý chcel diplomat k pamätníku položiť. Bývalým vojakom, ktorí sa chceli na vojenskom cintoríne pokloniť pamiatke padlých, strhávala protestujúca ukrajinská mládež ruskej trikolóry na klopách.

Na serveri YouTube sa v noci na dnes objavili zábery maskovaného mladíka, ktorý v Donecku na juhovýchode krajiny pošliapal a spálil červenú zástavu.

Vo Ľvove sa v reakcii na násilnosti na niekoľkých miestach zhromaždili skupiny ľudí s červenými vlajkami, ktoré rovnako ako všetku ďalšiu sovietsku symboliku miestne úrady zakázali. Rovnaký zákaz platil aj v Ivano-Frankovskú oblasť, Ternopil a ďalšie mestá na západe Ukrajiny.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu