Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Riga zažila tradičný pochod lotyšských vyslúžicov SS

Veteráni oslavovali
Veteráni oslavovali "deň legionárov" (Zdroj: SITA)

RIGA - Každoročný kontroverzný pochod lotyšských vyslúžilcov nacistických jednotiek Waffen-SS sa dnes uskutočnil v centre lotyšskej metropoly Rigy.

Veteráni, ktorí za 2. svetovej vojny bojovali proti okupačnej Červenej armáde, oslávili podľa agentúr "deň legionárov" za mohutného dohľadu polície, ktorá ich oddelila od protidemonštrácie odporcov fašizmu.

Na pochode sa podľa agentúry DPA zúčastnilo približne 2500 ľudí, ktorí chceli spomenúť okolo 140 tisíc Lotyšov bojujúcich po boku nacistického Nemecka. Agentúra AP uvádza, že na pochode sa zúčastnila viac ako tisícka ľudí.

Jeho účastníci niesli lotyšské vlajky, spievali vlastenecké piesne a kládli kvety k podstavcu Pamätníku slobody v centre Rigy. Manifestantov provokovala malá skupinka prevažne etnických Rusov, ktorí tvrdili, že akcia je oslavou fašizmu a spochybňuje obrovské zásluhy Sovietskeho zväzu na porážke nacistického Nemecka.

Odporcovia pochodu volali heslá ako "Hanba" a "Nie fašizmu". Obe strany od seba oddeľovalo množstvo policajtov a celá akcia sa zaobišla bez vážnejších incidentov.

Niektorí účastníci pochodu obvinenia zo sympatií k nacizmu odmietali. "Som Lotyšska a chcem vzdať česť tým, ktorí bojovali za slobodu krajiny," citovala AP Ingu Brankovú. Lotyši, ktorí bojovali v 2. svetovej vojne, podľa nej neboli ani fašisti, ani komunisti. Iba sa usilovali o znovunadobudnutie stratenej nezávislosti.

Tradičné podujatie v utorok povolil súd. Podľa ministerka vnútra Lindy Múrnieceovej akcia neohrozuje povesť Lotyšska vo svete a polícia urobila všetko pre to, aby boli zaručené tak právo občanov na slobodné vyjadrovanie názorov, tak aj bezpečnosť. Súd podobne ako v minulých rokoch zrušil rozhodnutie mesta, ktoré sporné oslavy zakázalo.

Každoročná spomienková akcia vždy vyvoláva vlnu odporu v Lotyšsku aj v zahraničí. Minister zahraničia pobaltskej krajiny Girts Kristovskis však vyhlásil, že Lotyšsko "vždy čo najostrejšie odsudzovalo zločiny národného socializmu a stalinizmu aj holokaustu".

Predovšetkým Moskva a ruská menšina v Lotyšsku vidia v pochode oslavu nacizmu. To však bývalí legionári a ich stúpenci odmietajú s tým, že neboli nacistami, ale bojovníkmi za nezávislosť krajiny.

Lotyšsko v roku 1940 po uzavretí paktu medzi nacistami a Moskvou obsadili sovietska vojská. Keď wehrmacht o rok neskôr Červenú armádu vytlačil, veľa Lotyšov nacistami vítalo ako osloboditeľov. V bojoch proti sovietskym vojskám ich tisíce padli. Sovietska armáda Lotyšsko znovu ovládla v roku 1944 a krajina bola súčasťou Sovietskeho zväzu až do získania nezávislosti v roku 1991.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu