Ilustračné foto
BRATISLAVA – Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS navrhuje páliť alkohol aj z obilnín. Pripomína, že v súčasnosti možno alkohol páliť len z ovocia.
Zmeniť to chce novelou zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ktorú predložil na októbrovú schôdzu Národnej rady SR. Kaník s touto iniciatívou neprichádza prvýkrát. Rovnako ako pred pár mesiacmi i teraz prízvukuje, že aj obilniny sú vhodnou surovinou na výrobu tradičných typov alkoholu, ako je ražovica alebo ražná pálenka.
Od svojho návrhu si sľubuje lepšie využitie kapacít pestovateľských páleníc, ktoré majú dnes väčšinou len sezónnu prevádzku. "Takto by sa ich prevádzka mohla stať celoročnou, čo by malo priaznivý vplyv na miestnu ekonomiku a pracovné miesta," vysvetľuje Kaník.