Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

SuperZverinec s Jankou Hospodárovou: Ako sa správne starať o akvárium, zbavte sa neželaných návštevníkov

Janka Hospodárová a Robo Schemmer v relácii SuperZverinec radia všetko ohľadom domácich miláčikov Zobraziť galériu (2)
Janka Hospodárová a Robo Schemmer v relácii SuperZverinec radia všetko ohľadom domácich miláčikov (Zdroj: Tomáš Hambálek)

BRATISLAVA – Pohľad na plávajúce rybičky v akváriu upokojuje. Čo nás však dokáže pri pohľade na akvárium znepokojiť, sú neželaní návštevníci.

Presne tak, ako aj my máme radi svoj byt uprataný a čistý, to majú rady aj rybičky v akváriu. Každé akvárium potrebuje okrem nitrifikačných baktérií aj ďalších pomocníkov. Kvalitná filtrácia, živé rastlinky, osvetlenie, prípravky a v neposlednom rade živočíchy, všetci v určitej miere prispievajú k dokonalosti nášho akvária.


Medzi neželaných návštevníkov patria slimáky a rôzne iné organizmy. Slimáky vieme riešiť biologickou cestou, teda tým, že do akvária dáme živočíchy, ktoré sa slimákmi živia. Iným nešvárom ako premnožené slimáky sú riasy. Treba ich eliminovať do určitého množstva, a opäť najradšej prírodnou cestou. K vzniku a rozvoju rias dochádza zvyčajne z troch dôvodov: nevhodné a nadmerné osvetlenie (tiež nevhodné umiestnenie akvária pri okne…), nadbytok živín vo vode (prerybnenie, nedostatočná intenzita čistenia, prehnojenie…), či nedostatok živých rastlín, ktoré sú prirodzenými konkurentmi rias. Ak sa o rastliny, ktoré sú rivalmi rias, dokážeme dobre postarať, nebudeme musieť riešiť problém s riasami.

Dôležitá je tiež stabilná a správna teplota akvária, ako aj osvetlenie, ktoré vo veľkom podporuje rast rias v akváriu. Viac informácií sa už dozviete z relácie SuperZverinec, kde Janka Hospodárová vyspovedala Roba Schemmera zo Super zoo, a ak sa chcete čokoľvek poradiť, svoje otázky môžete písať na mail: supezverinec@topky.sk, radi vám na ne zodpovieme.

SuperZverinec-ryby, slimáky (Zdroj: NL/TH)

A sledujte nás aj na Facebooku, kde prebieha súťaž o poukážku v hodnote 50.- eur na nákup čohokoľvek v Super zoo pre vašich domácich miláčikov.

Viac o téme: RybyJanka HospodárováSuperzooSuperZverinecSlimáky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu