Piatok27. september 2024, meniny má Cyprián, Damián, zajtra Václav

KDH vyzýva vládu, aby začala šetriť na sebe, a to už tento rok

Milan Majerský Zobraziť galériu (2)
Milan Majerský (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Konsolidovať verejné financie je potrebné, ale nie takým spôsobom, ako v súčasnosti navrhuje vláda. Začať by mala šetrením na sebe, a to ešte v tomto roku. Vyzvali ju k tomu predstavitelia opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) v piatok na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

"My sme si vyrátali, že keby štátna správa ušetrila do konca roka 10 % zo svojich výdavkov, čo je možné, nie je to žiaden problém, tak hovoríme zhruba o 400 miliónoch eur. To číslo je zhruba polovica toho, čo chce vybrať táto vláda na dani z pridanej hodnoty od všetkých občanov," vyhlásil poslanec hnutia Jozef Hajko. Stačilo by na to podľa neho schváliť jedno stručné uznesenie vlády, ktoré by zaviazalo jednotlivé rezorty k takýmto úsporám.

archívne video

Vláda podľa KDH šetrením na mzdách zdravotníkov ohrozuje zdravotnú starostlivosť (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Práve koncom roka je na ministerstvách vždy veľký nárast výdavkov, upozornil odborník KDH na verejnú správu Martin Štuk. V ich rozpočtoch sú pritom podľa neho rôzne rezervy, ktoré v aktuálnej situácii treba využiť. Šetriť sa dá podľa neho na výdavkoch na tovary a služby, na energiách, softvérových licenciách, centralizácii verejného obstarávania, či minimalizácii externých služieb.

Jozef Hajko
Zobraziť galériu (2)
Jozef Hajko  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O väčšom šetrení zo strany vlády však podľa Hajka zatiaľ nikto nepočul. "Iba počúvame o tom, že štát bude chcieť budúci rok vybrať od obyvateľov, podnikateľov, zamestnávateľov, zamestnancov navyše 2,7 miliardy eur. Z toho 60 % nesú na pleciach priamo občania, 35 % podnikatelia, tým pádom samozrejme aj občania, lebo podnikatelia to prenášajú do cien a iba mizerných 5 % sa má šetriť na strane štátu," zhodnotil opozičný poslanec.

Hnutie je za to, aby vláda stiahla aktuálny návrh konsolidačného balíka, o ktorom parlament rokuje v skrátenom legislatívnom konaní, a predložila ho neskôr spolu s návrhom rozpočtu na budúci rok. Ak sa však o ňom bude ďalej rokovať, KDH má pripravené viaceré pozmeňujúce návrhy. Týkať sa budú napríklad oblasti zdravotníctva alebo úpravy dane z finančných transakcií.

Viac o téme: ŠetrenieVládaVýzvaKDH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu