Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Filmový svet zasiahla smutná správa: Legendárna herečka (†94) prehrala boj so zákernou chorobou!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

LOS ANGELES - Americká herečka Gena Rowlands zomrela v stredu vo veku 94 rokov, uvádzajú americké médiá. Známou sa stala najmä vďaka účinkovaniu vo filmoch svojho prvého manžela, režiséra Johna Cassavetesa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Oficiálna príčina smrti nie je bezprostredne známa, jej syn Nick Cassavetes však podľa denníka New York Times ešte v júni uviedol, že posledných päť rokov trpela Alzheimerovou chorobou. Rowlands zomrela vo svojom dome v meste Indian Wells v štáte Kalifornia, ozrejmil americký portál TMZ.

Gena Rowlands
Zobraziť galériu (3)
Gena Rowlands  (Zdroj: SITA)

Počas svojej kariéry hrala v desiatich filmoch Johna Cassavetesa a bola zaňho vydatá 35 rokov, až do jeho smrti v roku 1989. Za herecký výkon v manželovom filme A Woman Under the Influence (Žena pod vplyvom) získala aj Zlatý glóbus a prvú z dvoch nominácií na Oscara za najlepší ženský herecký výkon. Druhú nomináciu na prestížne ocenenie získala za hlavnú úlohu vo filme Gloria z roku 1980. Jej syn ju obsadil aj do úlohy v známej romantickej dráme Zápisník jednej lásky z roku 2004.

Herečka účinkovala aj v divadle či v televízii, vďaka čomu získala aj štyri ceny Emmy a ďalší Zlatý glóbus. Do hereckého dôchodku odišla v roku 2015 a v tom istom roku dostala aj čestného Oscara.

Gena Rowlands
Zobraziť galériu (3)
Gena Rowlands  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Gena Rowlands
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu