Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Jana Kirschner exkluzívne o NEČAKANOM spojení: Za všetkým stojí tento človek!

Jana Kirschner s Jurajom Benetinom Zobraziť galériu (6)
Jana Kirschner s Jurajom Benetinom (Zdroj: Jakub Gulyás)

BRATISLAVA - Jana Kirschner má hudobnú novinku. Pomáhal jej s ňou primátor Bratislavy Matúš Vallo. Ako vyzerala ich spolupráca?

Už 1. júla sa na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch uskutoční špeciálne uvedenie filmu Vlny. Jeho režisérom a scenáristom je Jiří Mádl, ktorý na ňom pracoval vyše 10 rokov. Dobová dramatická snímka, nakrútená podľa príbehu reálnych ľudí, zavedie divákov do Československého rozhlasu, kde sa odohráva tvrdý boj medzi novinármi a tajnými službami. Titulnú pieseň k špionážnemu trileru naspievala Jana Kirschner spoločne s Jurajom Benetinom.

O Wande Hrycovej, ktorá je spolu s Monikou Kristlovou producentkou filmu Vlny, je známe, že si dáva extrémne záležať nielen na filme samotnom, na hereckom obsadení, ale aj na jeho titulnej piesni. Svoj cit spájať interpretov z rôznych žánrov a umeleckých svetov ukázala už pri filme Čiara (IMT Smile & Ondrej Kandráč – Hej Sokoly) i pri filme Známi neznámi (Tina & Tomáš Maštalír – Jedno ráno). Tentokrát sa pre ústrednú filmovú pieseň rozhodla osloviť Matúša Valla.

„Keď sa ma Wanda pýtala, či nemám nejakú skladbu, ktorú by mohla použiť do filmu, zobral som do ruky gitaru a zahral jej pár akordov vrátane základného textu. Hneď sa jej to zapáčilo. Následne som pieseň pustil Janke a v podobnom duchu, ako sme skladali skladby na posledný album Pary, sme nahrali aj pieseň Na tenkom ľade,“ priblížil vznik skladby Matúš Vallo.

„Matúš doniesol nápad. On mi vždy púšťa svoje nápady a u neho v kuchyni sme začali na piesni hneď aj pracovať. Hrala som na xylofóne, Matúš na gitare a postupne sme pieseň upravovali, škrtali a dopisovali, až napokon vzniklo základné demo. Keď sme si ho pustili, zistili sme, že má úplne magickú atmosféru. Následne sme s piesňou oslovili Juraja Benetina,“ doplnila spoluatorka skladby Jana Kirschner.

Jana Kirschner exkluzívne o NEČAKANOM spojení: Za všetkým stojí táto osoba!

„Pieseň mala hneď jasnú a silnú atmosféru. A keď som sa dozvedel, o čom je film Vlny, úplne to do seba zapadlo. Hoci je to moderná skladba, niečo z toho obdobia, v ktorom sa film odohráva, sa nachádza aj v piesni. Nie je to úplne ľahká vec, ani text nie je úplne ľahký, ale aj napriek tomu obsahuje niečo povznášajúce – skladba disponuje určitou nádejou,“ doplnil Juraj Benetin.

Viac o téme: FilmJana KirschnerJiří MádlVlnyPieseň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu