Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Karlovarský magistrát dostal za sporné losovanie pokutu pol milióna

BRNO - Karlovarský magistrát dostal za sporné losovanie v tendri na miliardovú zakázku na stavbu športovej haly pokutu 500.000 českých korún.

Organizátor súťaže vyberal dve z firiem z uzavretého losovania niekoľko desiatok sekúnd, zatiaľ čo ostatné lístky vytiahol podstatne rýchlejšie. Podľa Úradu pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) to bola chyba, povedal dnes novinárom predseda ÚOHS Martin Pecina. Radnica sa môže odvolať.

Karlovarský magistrát obdržal rozhodnutie ÚOHS dnes dopoludnia. Preto mal veľmi málu času, aby sa týmto materiálom podrobnejšie zaoberal, povedala ČTK primátorka Veronika Vlková. Podľa nej si teraz nechá mesto vypracovať podrobnú právnu analýzu a potom sa rozhodne, či podá odvolanie proti verdiktu ÚOHS.

Vedenie mesta sa domnieva, že Karlove Vary nepochybili. Podľa primátorky v priamej činnosti mesta určite nenastala chyba súvisiaca s losovaním. "Vykonaním losovania bola poverená spoločnosť Stormen. Budeme ju informovať o rozhodnutí ÚOHS a budeme od nej očakávať stanovisko k prípadu," dodala Vlková.

Losovanie bolo podľa všetkého neštandardné. Nahrávka z neho vzbudila veľký rozruch. Niektoré karlovarské občianske združenia sa obrátili na antimonopolný úrad.

Videozáznam ukazuje, že vytiahnutie posledného účastníka finále a nakoniec aj víťaza súťaže - združenie firiem Syner, Metrostav a Baustav - trvalo neúmerne dlho. Losujúci to komentoval tak, že sú lístky zlepené, a nemôže ich preto pri losovaní oddeliť. Všetkému sa prizerala notárka, ktorú mužove počínanie rozosmialo. O prípade sa tak začalo zaujímať aj prezídium Notárskej komory v Plzni.

Pokuta je jedna z najvyšších, akú kedy antimonopolný úrad vymeral mestám a obciam. "Na druhú stranu je celkový objem už realizovanej zakázky vyše miliardy korún a teoreticky sme tak mohli uložiť pokutu ešte vyššiu. V tomto prípade ale nešlo o najzávažnejšie porušenie zákona," dodal Pecina.

Záznam sporného losovania

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu