Sobota28. september 2024, meniny má Václav, zajtra Michal, Michael, Michaela

Bola sexsymbol a muži ju zbožňovali: Brigitte Bardot oslavuje 90, výbušnosť však nestratila

BB bola v mladosti sexsymbol Zobraziť galériu (6)
BB bola v mladosti sexsymbol (Zdroj: MG?)

FRANCÚZSKO - Plavá francúzska bohyňa BB (90) mala nešťastné detstvo, nedostatok lásky a sebavedomia. Jej rodičia presadzovali chladnú a rezervovanú výchovu. A predsa sa z nej zrodila hviezda, ktorá otočila dejiny filmu iným smerom.

Brigitte Anne-Marie Bardotová sa narodila 28. septembra 1934 v typickej parížskej rodine, kde vládol chlad, disciplína a pretvárka. Ona i jej mladšia sestra Marie-Jeanne prezývaná Mijanou chodili do školy k mníškam, aby sa naučili skromne správať a cudne klopiť oči. Rodičom museli vykať a akékoľvek citové prejavy boli neprípustné. Vplyvný otec sa pohyboval vo svete snobskej smotánky, matka ho sprevádzala, dievčatá teda mali opatrovateľku. Nešťastná Brigitte bola navyše presvedčená, že je mrzká a odpudivá. Nosila totiž strojček na vyrovnanie zubov a okuliare. Tie výrazné predné zuby jej však neskôr dodávali sexepíl superženy. Dievčatko sa od šiestich rokov pripravovalo na baletnú kariéru, vďaka tvrdej tanečnej škole si osvojila perfektné držanie tela, prepnuté špičky chodidiel, gráciu v pohyboch a najmä umenie za všetkých okolností dobre vyzerať a ovládať sa. Baletkou sa však nestala, bola na tie časy privysoká - merala 166 cm.

Brigitte Bardot
Zobraziť galériu (6)
Brigitte Bardot  (Zdroj: SITA)

Mala pätnásť, keď sa prvýkrát ocitla na obálke prestížneho módneho časopisu. Jej krása nevybrúseného drahokamu zaujala nielen módnu agentúru, ale aj istého neznámeho asistenta kamery Rogera Vadima. Po konkurze na film natočila v rýchlom slede šestnásť neveľmi zaujímavých snímkov a ako osemnásťročná sa za Vadima vydala. Vo filme ...a Boh stvoril ženu stvoril Vadim hviezdu Brigitte Bardot.

Jej kariéra sa rozbehla diabolským tempom, napísali o nej tisícky článkov, väčšinu dní strávila natáčaním a cestovaním, ktoré nenávidela. Hoci žila život hviezdy, cítila sa veľmi osamotená a na dvadsiate šieste narodeniny sa pokúsila o samovraždu. Nie po prvý raz. Jej pokusy boli zrejme len demonštratívne, ale signalizovali jasné volanie o pomoc. Málokto vie, že eroticky podfarbený hit Je t´aime...Moi non plus stvorila dvojica Serge Gainsbourg a Brigitte Bardot. Serge bol zasa jeden z mužov, ktorý Brigitte opustil a navyše ju podrazil tým, že dal hit naspievať svojej ďalšej partnerke Jane Birkinovej.

Brigitte Bardot
Zobraziť galériu (6)
Brigitte Bardot  (Zdroj: Instagram/brigittebardotbb)

Veľký úspech mala filmová komédia Babetta ide do vojny, ktorej scenár vznikol v spolupráci s Gérardom Ourym. Túto bláznivú rolu si celkom užila aj preto, že jej partnerom tu bol Jacques Charrier. Ten sa stal jej manželom a otcom jej syna Nicolasa. Brigitte, ktorá sa nikdy necítila dosť silná, aby bola matkou, ustúpila želaniu svojho partnera, len aby ju neopustil. Charrier bol okrem toho, že mimoriadne dobre vyzeral, aj nesmierne majetnícky typ, chcel ovládať manželkin život do posledného detailu. Nezostala s ním dlho. Syna vychovávali najaté študentky a opatrovateľky. Bardotová až po rokoch priznala, že si k vlastnému dieťaťu nedokázala nájsť vzťah. V roku 1966 sa vydala za nemeckého milionára, fotografa, podnikateľa a plejboja Gunthera Fritza Sachsa. Vyzerala dobre po jeho boku na rôznych obchodných večeriach a párty, ale Sachs ju podvádzal, žil extrémne výstredným životom, holdoval alkoholu a napokon sa v roku 1969 rozviedli. Sachs sa 7. mája 2011 vo veku 78 rokov zastrelil. Nechal list na rozlúčku, kde samovraždu ospravedlňoval svojím utrpením. Bardotová sa na jeho pohrebe nezúčastnila.

Brigitte Bardotová,
Zobraziť galériu (6)
Brigitte Bardotová,  (Zdroj: SITA, AP)

Po štvrtý raz sa vydala za francúzskeho politika Bernarda D´Ormale. V roku 1973 ukončila filmovú kariéru, pretože sa obávala, aby filmári neukončili spoluprácu s ňou pre jej vek. Bola na vrchole síl a ženského sexepílu, mala iba 39 rokov. Vrhla sa na ochranu práv zvierat. Natočila štyridsaťsedem filmov, účinkovala vo viacerých predstaveniach a naspievala osemdesiat piesní. V roku 1985 získala cenu Čestnej légie, ale odmietla ju prevziať. V 90. rokoch sa stala kontroverznou osobou, pretože kritizovala imigráciu, islamizáciu a islam vo Francúzsku, za čo bola päťkrát pokutovaná. V roku 2019 vyvolala pobúrenie tvrdením, že obyvatelia francúzskeho ostrova Réunion sú zdegenerovaní divosi vzhľadom na osud tamojších psov a mačiek. Spomenula aj sviatky Tamilov sprevádzané rituálnym stínaním hláv kozám a capom a hádzaním ich vnútorností do mora, čo láka žraloky. Za urážky musela zaplatiť pokutu dvadsaťtisíc eur. Vo vyššom veku sa ani jej nevyhli zdravotné ťažkosti. Ako silná fajčiarka niekoľkokrát skončila v nemocnici pre akútne problémy s dýchaním. Celkom dosť na jeden život, čo poviete?

BB sa dnes dožíva deväťdesiatky, ale ešte nekončí! Spisovateľka Simone de Beauvoir ju nazvala lokomotívou v ženských dejinách. Stelesnený symbol francúzskej revolúcie, Marianne s odhaleným poprsím a s frýgickou čiapkou na plavých vlasoch, nám síce mierne zostarla, galskú energiu a výbušnosť však ešte nestratila.

Bola sexsymbol a muži
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP/Jacques Brinon)

Viac o téme: Brigitte BardotFrancúzskoFilmHerečka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu