Štvrtok3. október 2024, meniny má Stela, zajtra František

Naša fabrika bude jednou z najmodernejších v Európe, prácu dáme viac ako 1200 ľuďom z okolia Šurian

Pavol Krokoš PR článok
Pavol Krokoš (Zdroj: Pavol Krokoš)

  • Slovensko sa pripravuje na výstavbu jednej z najmodernejších fabrík v Európe, ktorá sa stane významným hráčom v boji proti klimatickým zmenám. 
  • Gigafabrika na výrobu batérií pre elektromobily, ktorú stavia spoločný podnik GIB EnergyX spájajúci čínsku spoločnosť Gotion High-Tech a slovenskú firmu InoBat, prinesie stovky pracovných miest a významne prispeje k znižovaniu CO2 emisií v celej Európe. 
  • Po troch mesiacoch od ohlásenia projektu eviduje investor viac ako 500 žiadostí o zamestnanie, pričom veľký záujem prejavujú aj mladí ľudia, ktorí v projekte vidia príležitosť na dobrý zárobok a kariérny rast. Rozprávali sme sa s Pavlom Krokošom, výkonným riaditeľom spoločnosti GIB EnergyX.

Rozhovor s Pavlom Krokošom (Zdroj: Pavol Krokoš)

Slovensko bude mať novú gigafabriku. Prečo ste si na výstavbu vybrali práve Gotion?

Partnera na výstavbu gigafabriky sme hľadali viac ako dva roky. Gotion nás zaujala svojou víziou, inovatívnym prístupom a silným portfóliom zákazníckeho dopytu. Spoločnosť je podporovaná aj nemeckým koncernom Volkswagen, ktorý vlastní 25 % podiel, čo nám poskytuje istotu v oblasti štandardov a regulácií. Gotion sa ukázal ako ideálny partner, orientovaný na udržateľnosť a vysokú kvalitu. Po spojení síl sme začali hľadať vhodnú lokalitu na výstavbu fabriky v Európe.

Prečo ste sa rozhodli pre Šurany na Slovensku?

Slovensko spočiatku nebolo na prvých priečkach nášho výberu. Hodnotili sme viac ako desať lokalít v šiestich krajinách, pričom niektoré ponúkali lacnejšiu pracovnú silu a nižšie náklady. Detailná analýza však ukázala, že Slovensko a Šurany sú pre nás najlepšou voľbou. Rozhodujúca bola kvalitná infraštruktúra a stabilný prístup k energiám. Priemyselný park v Šuranoch má možnosť pripojenia na vysokovýkonný zdroj energie (400 kilovoltov), čo nám zabezpečí spoľahlivý prísun energie. Zároveň budeme využívať technickú vodu z rieky Nitra, čo znamená, že nebudeme zaťažovať podzemné zdroje.

Aj keď má región nízku nezamestnanosť, vidíme to ako príležitosť na rekvalifikáciu a pritiahnutie nových ľudí, vrátane mladých, ktorí vnímajú modernú technológiu a atraktívny zárobok ako motiváciu pre kariérny rast. 

Výstavba fabriky prinesie do regiónu nielen zamestnanie, ale aj moderné výskumné centrum, kde nájde uplatnenie približne 50 vedcov. 

Nábor odborníkov, ako aj zamestnancov fabriky, bude zameraný prednostne na slovenských občanov. Už dnes evidujeme približne 500 žiadostí o zamestnanie, prevažne od ľudí z blízkeho okolia. Nie je pravdou, že pracovnú silu dovezieme z Indie. Naším zámerom, ktorý zdieľa aj partner Gotion, je, aby 95 % pracovníkov pochádzalo z regiónu.

Mnohí ľudia majú z príchodu novej fabriky obavy. Aj preto ste s nimi chceli verejne diskutovať a predstaviť im investičný zámer. Splnila diskusia svoj účel a upokojila domácich?

Diskusiu sme zorganizovali dobrovoľne s dobrým úmyslom, aby sme odpovedali na otázky a obavy občanov. 

Reakcie boli však väčšinou emocionálne a subjektívne, čo často prehlušilo odborné fakty a argumenty, ktoré sme predkladali. Stretnutie s občanmi bohužiaľ ukázalo, aká je súčasná spoločenská klíma – plná nedôvery, agresivity a neschopnosti viesť konštruktívny dialóg.

Rešpektujeme názory občanov a zohľadňujeme ich pri ďalšom zlepšovaní projektu. Hoci táto diskusia nebola konštruktívna, neodradilo nás to a pokračujeme v aktívnej komunikácii. 

Robíme maximum pre to, aby sme zabezpečili komfort a informovanosť miestnych ľudí a dali im argumenty a fakty. 

Fabrika bude významne prispievať k znižovaniu CO2 emisií. Ako sa projekt zapája do boja proti klimatickým zmenám?

Výroba batérií pre elektromobily je kľúčová pre znižovanie CO2 emisií v doprave, ktorá patrí medzi najväčších znečisťovateľov. Naša fabrika bude jednou z najmodernejších v Európe, s dôrazom na efektívnosť a minimálny environmentálny dopad. Moderné technológie, ako využívanie zelenej energie a recyklácia vody, nám umožňujú vyrábať batérie s výrazne nižšou uhlíkovou stopou. Okrem prínosu pre Slovensko bude fabrika produkovať batérie určené na export pre celý európsky trh, čím prispieva k udržateľnej budúcnosti.

Vidíte veľký potenciál v zamestnávaní mladých ľudí?

Áno, záujem o prácu je veľký a neustále rastie, čo nás veľmi teší. Mladí ľudia vidia v tomto projekte príležitosť nielen na dobrý zárobok, ale aj na získanie skúseností s najmodernejšími technológiami. Gigafabrika ponúka stabilné zamestnanie a možnosť kariérneho rastu v dynamicky sa rozvíjajúcom odvetví. Uvedomujeme si, že práca v progresívnom a ekologicky zodpovednom prostredí je pre mladých talentovaných ľudí veľmi atraktívna.

Mnohí ľudia majú obavy z vplyvu fabriky na životné prostredie a svoje zdravie. Ako na tieto obavy reagujete?

Obavy občanov berieme veľmi vážne a snažíme sa ich aktívne riešiť prostredníctvom stretnutí, diskusií a informovanosti o tom, ako fabrika funguje. Ľudia sa často pýtajú, prečo majú pracovníci ochranné odevy, ktoré vnímajú ako znak nebezpečenstva. 

Pravdou je, že tieto odevy chránia výrobu pred vonkajšími kontaminantmi, nie zamestnancov. Proces výroby batérií prebieha za prísnych bezpečnostných podmienok a je bezpečný pre pracovníkov aj životné prostredie.

Rád by som zdôraznil, že nejde o chemický závod a nebudeme vyrábať chemikálie. Nakupujeme pripravené zmesi, ktoré aplikujeme na elektródy v uzavretom procese. 

Obyvatelia Šurian a okolia sa na nás môžu obrátiť osobne v Bode prvého kontaktu v Šuranoch, emailom, cez sociálne siete alebo kontaktný formulár.

Môžete vysvetliť, ako bude fabrika ovplyvňovať vodu a ovzdušie v regióne?

Pri výrobe nebudeme používať podzemnú ani pitnú vodu; pitná voda bude určená len na sociálne potreby zamestnancov. Na technologické procesy použijeme technickú vodu z rieky Nitra, ktorá bude po použití dôkladne vyčistená a vrátená do rieky v rovnakej kvalite. Spotreba vody bude zanedbateľná a nepredpokladáme žiadny negatívny vplyv na ekosystém rieky ani hladinu vody.

Čo sa týka ovzdušia, nebudeme vypúšťať žiadne škodlivé látky v nebezpečných koncentráciách. Pri výrobe síce používame rozpúšťadlo NMP, ale jeho koncentrácia bude minimálna. Množstvo vypúšťané nad komínom by muselo byť 360-krát vyššie, aby malo dopad na životné prostredie. Navyše, NMP sa v prírode neakumuluje; väčšina sa stratí vo vzduchu. Tento proces je bežný aj v iných odvetviach, ako sú farmácia či poľnohospodárstvo.

Ako zabezpečíte, že sa problémy, ktoré mali iné batériové fabriky, neobjavia aj v Šuranoch?

Učíme sa z chýb konkurencie a naše výrobné procesy nastavujeme s dôrazom na maximálnu bezpečnosť a ochranu životného prostredia. Vyhýbame sa využívaniu podzemných vôd a dodržiavame najprísnejšie regulačné normy. Na dodržiavanie noriem bude dohliadať viac ako 30 odborníkov a štátnych inštitúcií počas celého životného cyklu prevádzky.

Čo bude ešte predchádzať odštartovaniu výroby?

Kľúčové je dokončenie procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA). Momentálne máme tzv. malú EIA, ktorá však neodráža naše plné výrobné požiadavky. Na konci roka by sme mali mať hotovú veľkú EIA, ktorá zahŕňa komplexné hodnotenie. Následne plánujeme ďalšie stretnutia s občanmi, aby sme ich podrobne informovali o výsledkoch.

Chceme ukázať, že nemáme čo skrývať, preto sme sa rozhodli vykonať EIA na prevádzku s kapacitou až 40 GWh, aj keď fabriku staviame s polovičnou kapacitou. Cieľom je pripraviť sa na budúci rozvoj a zistiť všetky možné vplyvy celého parku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu