Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Pripravilo vás tohtoročné extrémne horúce leto o všetku energiu? Doprajte si podpňovku alebo citrónovník severu

PR článok Zobraziť galériu (3)

Vysoké teploty a tropické noci tohto leta nás vyčerpali a oslabili našu imunitu. Aby ste vy a vaša rodina zvládli príchod jesene a nezaskočilo vás chladnejšie počasie, je najvyšší čas posilniť svoju imunitu osvedčenou kombináciou prírodných látok.

Toto leto bolo pre mnohých z nás mimoriadne náročné. Dlhé obdobia horúčav mohli výrazne zaťažiť náš organizmus, čo sa prejavilo na únave, nedostatku energie a v niektorých prípadoch aj oslabení imunitného systému. Horúčavy môžu okrem iného zvýšiť produkciu voľných radikálov v tele, čo vedie k oxidačnému stresu. Oxidačný stres je stav, keď dochádza k poškodeniu buniek, proteínov a DNA, čo môže prispieť k rôznym chronickým ochoreniam a oslabeniu imunitného systému. Ten oslabuje aj nedostatok kvalitného spánku, keď sa organizmus vinou teplých nocí dostatočne nezregeneruje. V neposlednom rade k oslabeniu imunity vplyvom horúčav prispieva aj prirodzená nechuť do jedla, čo môže viesť k nedostatku vitamínov, minerálov a antioxidantov,“ vysvetľuje PharmDr. Anna Jauschová z TRIO lekárne Liberi. Horúčavami vyčerpanému organizmu s oslabenou imunitou potom stačí už len málo a chytí prvý vírus. Dr. Jauschová upozorňuje, že práve v tomto období, keď prichádzajú chladnejšie dni, je dôležité zamerať sa na posilnenie imunity, aby sme boli pripravení čeliť prichádzajúcej sezóne prechladnutí a vírusových ochorení.

Účinná podpora imunity prichádza z prírody

Skvelými spojencami pri regenerácii a posilňovaní imunity sú prírodné látky. Jedným z najsilnejších boosterov je betaglukán. V organizme aktivuje makrofágy, teda bunky, zodpovedné za ničenie škodlivých mikroorganizmov a tým posilňuje našu odolnosť voči vírusom. Na betaglukán sú bohaté najmä huby, zvlášť hliva ustricová.

Nášmu telu však chýbajú enzýmy na efektívne spracovanie betaglukánu z prírodných zdrojov, preto prichádzajú na pomoc výživové doplnky. Odborníci odporúčajú zamerať sa pri ich výbere na množstvo betaglukánu v čistej forme. Aj na slovenskom trhu sa nachádza hliva ustricová s približne 118 mg betaglukánu v jednej kapsule, ktorá pochádza od kontrolovaných pestovateľov v Čechách, a tento doplnok je vhodný pre dospelých aj pre deti od 3 rokov.
 

Vedeli ste, že...?

Hliva ustricová má u nás množstvo ľudových označení, napríklad podpňovka, michoľak, hnedáčky, psie uchá, jelenice, pešterec.

Denne by ste museli zjesť veľké množstvo hlivy, aby to pokrylo potreby vášho organizmu
Zobraziť galériu (3)
Denne by ste museli zjesť veľké množstvo hlivy, aby to pokrylo potreby vášho organizmu  (Zdroj: Shutterstock)

Farmaceutka odporúča posilniť prirodzenú obranyschopnosť aj prírodným antibiotikom – rakytníkom, ktorý si pre svoj vysoký obsah vitamínu C získal názov aj citrónovník severu. Obsahuje však aj ďalšie prospešné látky, ako sú vitamíny A, E, K, flavonoidy, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré spolupracujú na ochrane buniek pred poškodením a podporujú celkové zdravie organizmu.

Kombinácia hlivy ustricovej a rakytníka vytvára dokonalú synergiu, ktorá poskytuje telu potrebné nástroje na obnovu a posilnenie imunity. Hliva svojimi imunomodulačnými účinkami pomáha aktivovať imunitný systém, zatiaľ čo rakytník poskytuje vysoké dávky vitamínov a antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením a podporujú ich regeneráciu, dodáva doktorka farmácie Anna Jauschová. Pri výbere výživových doplnkov je vždy vhodné poradiť sa s lekárnikom, ktorý vám pomôže vhodne a správne vybrať a odporučí správne užívanie.

 

Rakytník má príjemnú chuť a plody plné zdraviu prospešných látok
Zobraziť galériu (3)
Rakytník má príjemnú chuť a plody plné zdraviu prospešných látok  (Zdroj: Pixabay)

Pri posilňovaní imunity je však dôležité uvedomiť si, že hovoríme o posilnení celého systému, a nie len jednej časti, ako je to napríklad pri posilňovaní svalov. Pre správnu funkciu imunitného systému je nevyhnutná rovnováha a harmónia a preto okrem výživových doplnkov myslite aj na pravidelný pohyb vonku, dodržiavanie spánkového režimu, vyváženú stravu a tiež postupné otužovanie. Nečakajte, kým vás prekvapia prvé príznaky ochorenia – začnite podporovať a upevňovať svoju imunitu už teraz a pripravte sa na zdravú a energickú jeseň.

- reklamná správa -

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu