Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Zážitok z prírody bez stresu: Ako využiť elektrické autá s V2L na plnohodnotné kempovanie

PR článok Zobraziť galériu (4)

Predstavte si, že by ste pri kempovaní s autom kdekoľvek mali k dispozícii plnohodnotnú 230 V zásuvku ako doma. Takú, ktorá by „neutiahla“ iba osvetlenie, ale pokojne aj elektrický varič či autochladničku desiatky hodín bez toho, aby ste museli štartovať motor. Dnes to nie je žiadny problém, stačí vám elektromobil s technológiou V2L. Prečítajte si, ako funguje a aké ďalšie zdroje elektriny používajú ľudia pri kempovaní.

Obyčajný 230 V menič „neutiahne“ všetko

Ak chcete pri kempovaní používať elektrické spotrebiče, mali ste donedávna 3 možnosti. Prvou je napájanie zo štartovacej batérie auta. Tá však nie je určená na trvalý odber – pri takomto použití ju rýchlo vybijete a navyše skrátite jej životnosť. Hodí sa teda na príležitostné kempovanie, hoci aj s kombi, crossoverom či SUV, napr. na napájanie prídavného 12 V osvetlenia, nabitie smartfónu, tabletu, notebooku a pod.

Zážitok z prírody bez
Zobraziť galériu (4)

Zdrojom 12 V napätia sú autozásuvky, kedysi používané iba pre autozapaľovače. Existuje aj pomerne široká škála spotrebičov na 12 V pre karavany – od nabíjačiek na notebooky cez autochladničky až po napr. televízory či kuchynské spotrebiče. 12 V spotrebiče sú však skôr provizórnym riešením, často majú nízky výkon, aby ich autozásuvky „utiahli“.

Druhým (lepším) riešením je teda použitie meniča z 12 V na 230 V. Tieto meniče sa vyrábajú s rôznymi výkonmi, od cca 150 W (čo „utiahne“ akurát tak spomínanú nabíjačku na notebook alebo osvetlenie) až po vyše 3 600 W, čo už zodpovedá klasickej 230 V zásuvke u vás doma. Takéto výkony však v momente vybijú batériu a extrémne zaťažujú kabeláž (pri 3 600 W musí z 12 V batérie tiecť prúd až 300 A, čo sa rovná štartovaniu menšieho benzínového motora).

Zážitok z prírody bez
Zobraziť galériu (4)

Navyše, mnohé nové autá na predaj majú tzv. inteligentné alternátory, ktoré optimalizujú nabíjanie batérie, čím znižujú spotrebu. Občas sa tak môže stať, že batéria nebude nabitá na 100 %, iba na potrebnú úroveň.

Môžete naštartovať motor auta a elektrinu si vyrábať, čo je však neekonomické a neekologické. Skúsení „kemperi“ preto používajú prídavné batérie (tzv. trakčné), ktoré sú stavané na trvalý odber a na takéto použitie. Aj kapacity trakčných batérií sú obmedzené, dobíjajú sa buď po naštartovaní spolu so štartovacou batériou auta, alebo zo solárneho panela na streche.

Treťou alternatívou je využiť elektrickú prípojku. Na to však musíte byť v kempe alebo využiť tzv. stellplatz, čo sú špecializované dočasné parkoviská pre karavany a obytné autá.

Plnohodnotná zásuvka, ktorá vydrží desiatky hodín

Existuje aj štvrtá alternatíva – technológia V2L (vehicle to load), ktorá mení kempovanie autom od základu. Sú ňou vybavené niektoré elektrické autá, ktoré vám vďaka V2L poskytnú plnohodnotnú 230 V zásuvku ako u vás doma, v podstate na akékoľvek použitie.

Plnohodnotná znamená, že vám dodá prúd až 16 A (tj. výkon vyše 3 600 W), či pri niektorých elektromobiloch 10 A, resp. 2 300 W. Navyše, napätie v zásuvke má čistý sínusový priebeh (ako doma v zásuvke) a nemajú s ním problém žiadne elektrospotrebiče. To pri meničoch z 12 V na 230 V nie je samozrejmé.

Zážitok z prírody bez
Zobraziť galériu (4)

A na čo môžete takúto 10 či 16 A zásuvku použiť? Na čokoľvek, čo vám napadne. Zvládne kávovar, rýchlovarnú kanvicu, či dokonca elektrický varič alebo gril. Problém nemá ani s väčšou chladničkou, výčapným zariadením na pivo, zvukovou aparatúrou, elektrickou pílou na drevo…

Zásuvka s V2L funguje kedykoľvek a vydrží dodávať vysoký výkon dlhé hodiny (v prípade osvetlenia a slabších spotrebičov pokojne aj desiatky hodín). Je totiž napájaná priamo z trakčnej batérie, ktorú elektromobil používa na pohon. Všetko teda funguje bez toho, aby ste museli naštartovať motor auta či elektrocentrálu a vytvárať hluk a emisie, ktoré nie sú k vášmu okoliu zrovna priateľské.

Toho, že by ste z miesta nevedeli odísť, sa báť nemusíte – v mnohých elektromobiloch si môžete nastaviť hranicu vybitia batérie, pri ktorej sa V2L jednoducho vypne.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu