Pondelok1. júl 2024, meniny má Diana, zajtra Berta

Ako ugrilovať dokonalý steak? Platia 3 základné pravidlá, ktoré ale nepozná každý

PR článok Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Fieldmann)

Aj tento víkend má byť počasie, priaznivé pre grilovačky a tam steak nesmie chýbať! Šéfkuchár Dalibor Navrátil vám poradí, ako ho správne pripraviť. Budete prekvapení!

Dalibor Navrátil je uznávaný šéfkuchár, lektor, gastronomický poradca a tiež držiteľ mnohých prestížnych ocenení. V Teleráne ukázal, ako pripraviť azda najklasickejší grilovací recept - grilovaný Rib Eye steak a podelil sa aj o správny spôsob jeho krájania.

Ugrilujte si dokonalý steak u vás doma (video)

Dalibor griluje na griloch Fieldmann

Kuchár so skúsenosťami z tých najexkluzívnejších reštaurácií vo Francúzsku, Belgicku a Švajčiarsku griloval v Teleráne na grile Fieldmann, ktorý je známy svojou kvalitou, spoľahlivosťou a výkonom za veľmi priaznivé ceny. Záhradné grily značky Fieldmann sú ideálne pre každého grilovacieho nadšenca, či už začínajúceho alebo skúseného. Uspokoja milovníkov dymovej klasiky grilovania na uhlí a tiež tých, ktorým viac vyhovujú plynové grily – či už svojou veľkosťou alebo bezdymovou prevádzkou Správny gril má mať rošt na grilovanie mäsa, časť s plnou plochou na grilovanie zeleniny, ovocia, morských plodov a odkladaciu časť, kde udržiavate ugrilované jedlo teplé, odporúča Dalibor Navrátil. Tieto parametre spĺňa napríklad plynový gril Fieldmann FZG3006 s troma horákmi.

V sieti PLANEO vám odborníci poradia, ako si vyberiete svoj gril do domácnosti

Ako ugrilujete naozaj dokonalý steak? Zabudnite na soľ a vysokú teplotu!

Základom úspešného grilovania sú kvalitné suroviny. Prečo by ste mali grilovať len klobásky a hermelín? Kúpte si kvalitné hovädzie, ktoré vôbec nemusí byť drahé a ugrilujete z neho perfektné steaky,“ hovorí šéfkuchár.

Dalibor Navrátil: Steak soľte a koreňte až po ugrilovaní.
Zobraziť galériu (2)
Dalibor Navrátil: Steak soľte a koreňte až po ugrilovaní.  (Zdroj: Fieldmann)

Podľa Dalibora je pri grilovaní mäsa dôležité dodržiavať tri základné pravidlá:

  1. Mäso nesoľte ani nekoreňte, stačí ho potrieť trochou olivového oleja. Soľ spôsobí vysušenie mäsa, korenie, ako aj bylinky alebo cesnak zvyknú pri vysokých teplotách zhorknúť.

  2. Gril nerozpaľujte naplno. Stačí na max 200 – 220 °C a mäso po 4 minútach otočiť. Vysoké teploty spôsobia, že mäso sa na povrchu stiahne a vnútri zostane tuhé.

  3. Ugrilované mäso krájajte na tenké plátky pod uhlom cca 30 – 35°, bude na pocit jemnejšie a krehkejšie. Rovno odrezané mäso sa ťažko hryzie.

Grilovaný vyzretý hovädzí Rib Eye steak

Suroviny pre 4 osoby

  • Rib Eye steak: 1 kg

  • Olej na potretie: 5 cl

  • Soľ a čerstvo mleté korenie podľa chuti

  • Maslo gahi podľa chuti

Postup

  1. Mäso vytiahnite z chladničky, osušte papierovým obrúskom a nakrájajte na steaky cca 250 g. Nechajte ich pri izbovej teplote približne dve hodiny pred grilovaním.

  2. Gril rozohrejte na 220 °C a pripravené steaky pomaly ugrilujte. Dbajte na to, aby ste gril neprehriali, inak sa steaky namiesto ugrilovania spečú.

  3. Mäso grilujte približne 4 minúty z každej strany (celkovo 8 minút), potom ich nechajte 2 minúty odpočinúť.

  4. Hotové steaky osoľte a okoreňte čerstvo namletým čiernym korením. Pred podávaním ich pokvapkajte maslom ghi.

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu