Silvestrovské oslavy sa spájajú hlavne s dobrým jedlom. Ak si chcete dopriať to najlepšie, skúste venovať vášmu nákupu pár minút navyše.
Vyvážené hodovanie
Účinnou prevenciou voči tráviacim problémom či nechcenému pribratiu na váhe nielen počas sviatkov je stravovať sa tak, aby vaše telo dostalo čo najviac nutrične hodnotných zložiek a čo najmenej tých menej hodnotných.
Jednoducho povedané, pokiaľ sa váš jedálniček bude skladať z dostatku bielkovín či vlákniny a naopak obmedzíte cukor, soľ a nezdravé tuky, nemusíte sa báť, že v januári nezapnete nohavice alebo budete riešiť boľavý žalúdok.
V snahe predchádzať rôznym civilizačným ochoreniam a stúpajúcemu nárastu obezity v celosvetovej populácii kladú odborníci čoraz častejšie dôraz na potrebu sledovať výživové údaje na obaloch výrobkov.
Čo si všímať pri nákupe?
Podľa medzinárodných štúdií sme pri nakupovaní často impulzívni. Doba, ktorú strávime výberom jednej potraviny, sa rádovo udáva v sekundách, pričom rozhoduje preferencia chuti a cena. „Zaujímavé pritom je, že 86 % respondentov v našom prieskume uviedlo, že je pre nich dôležité alebo veľmi dôležité zdravé stravovanie,“ hovorí doc. Ing. Radovan Savov, PhD., prodekan Fakulty ekonomiky a manažmentu, SPU v Nitre.
Pomôže vám Nutri-Score
Označovanie potravín na prednej strane obalu hodnotením Nutri-Score môže spotrebiteľov motivovať pri výbere nutrične vyváženejších produktov a k zdravému stravovaniu. Ako jeden z prvých predajcov potravín na Slovensku používa Nutri-Score aj spoločnosť Kaufland a umiestňuje ho na výrobky svojich privátnych značiek s cieľom zjednodušiť a sprehľadniť nákupy svojim zákazníkom.
„Nutri-Score je najúčinnejším FOPL (Front-of-pack nutrition) označením vo vzťahu k zníženiu veľkosti porcií pre výrobky s „nízkou nutričnou kvalitou“, čím pomáha obmedziť nadmernú spotrebu týchto výrobkov“, vysvetľuje Ing. Martina Gažarová, PhD., Ing. Paed. IGIP. zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Nestraťte sa v etiketách
Od roku 2016 sú výrobcovia potravín povinní informovať spotrebiteľov o výživovej hodnote danej potraviny, a to uvedením povinných údajov na etikete. Povinné výživové údaje musia obsahovať energetickú hodnotu, množstvo tuku (v rámci nich sa uvádzajú nasýtené mastné kyseliny), ďalej sacharidy, z nich cukry, bielkoviny a soľ.
Hodnotenie Nutri-Score na prednej strane obalov potravín zjednodušuje výber potravín aj v prípade, že sa zákazník neorientuje vo vyššie uvedených parametroch. Medzinárodné štúdie dokazujú, že konzumácia potravín, ktoré sú v rámci kategórií Nutri-Score ohodnotené lepšie, je spojená s lepšou nutričnou kvalitou stravy a lepším „nutričným“ stavom jednotlivcov.
Výrobcov zároveň motivuje k znižovaniu kriticky vnímaných živín vo svojich receptúrach, či už ide o nasýtené tuky, cukry alebo soľ, a tým k zlepšovaniu nutričného zloženia svojich výrobkov.
- reklamná správa -