BRATISLAVA - Vianočný čas je dobou príprav špecialít a pokrmov od výmyslu sveta. Tradičné recepty striedajú všakovaké špeciality rôznych kuchýň a zvykov. Čo dobré majú na štedrovečernom stole a ako sa vedia obracať pri kuchynských hrncoch nám o sebe prezradili naši politici. Prinášame vám exkluzívne recepty politikov, ktorí nám pootvorili dvere do svojich domovov a ukázali čo budú mať tento rok na Vianoce.
Vzhľadom na to, že poslankyňa Smeru Jana Vaľová má rusínsky pôvod, prispôsobuje podľa toho aj kuchyňu. "Varíme kapustnicu, to je klasika. Keďže ja som napoly Slovenka a napoly Rusínka, my máme takú zvláštnu polievku a volá sa Slivčanka," hovorí Vaľová.
Čitateľom Topiek ponúkla presný postup a všetky potrebné ingrediencie na chutnú Slivčanku.
Slivčanka od Jany Vaľovej:
Suroviny:
2 hrste suchej fazule
2 hrste sušených sliviek alebo slivkový kompót
0,5 l vody z kvasenej kapusty
soľ
cukor
Postup prípravy:
Fazuľu na noc namočíme. Na druhý deň dáme variť do jušky (vody z kvasenej kapusty, množstvo dáme podľa chuti a kyslosti) a vody podľa potreby. K takmer uvarenej fazuli pridáme slivky (doma sušené tvrdšie slivky pridáme skôr), alebo môžeme pridať slivkový kompót a všetko dovaríme domäkka. Polievka má byť hustá. Podľa chuti trošku dosolíme alebo docukríme. Môžeme pridať aj smotanu. Slivčanka má byť kyslastá. Môžeme ju jesť samostatne so zemiakmi, alebo s bielym koláčom.
Nezvyčajným pokrmom si môžete spestriť tradičné vianočné menu. Slivčanka vyzerá podľa receptu Jany Vaľovej veľmi chutne, trúfnete si na ňu?