Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Stav najvyššieho ohrozenia na Ukrajine: Všeobecná mobilizácia armády!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vo štvrtok nariadil plnú mobilizáciu armádnych zložiek Urobil tak prostredníctvom osobitného prezidentského dekrétu. Turčynov tým reagoval na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu na východe Ukrajiny, kde ozbrojenci obsadzujú sídla miestnych regionálnych úradov a polície.

Prezident v stredu opäť zopakoval, že jeho vláde sa nedarí nastoliť poriadok v separatistických oblastiach. Ukrajina disponuje približne 130-tisíc vojakmi, spolu so záložníkmi to je však až jeden milión, informuje tlačová agentúra AFP.

Proruskí demonštranti vo štvrtok vtrhli do sídla prokuratúry v prevažne separatistami ovládanom východoukrajinskom meste Doneck. Na budovu najskôr hádzali kamene, rozbíjali na nej okná a napokon do nej vošli. Demonštranti obviňujú miestne úrady z podpory súčasnej dočasnej vlády v Kyjeve.

Incident len posilnil obavy, že vedenie Ukrajiny nie je schopné nastoliť poriadok na východe krajiny. Proruskí separatisti v Donecku už dávnejšie vyhlásili "ľudovú republiku" a 11. mája chcú usporiadať referendum o odtrhnutí celej oblasti od zvyšku Ukrajiny. Polícia proti nim aj v prípade páchania násilia zasahuje len sporadicky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu