Kniha Thomasa Kamenara Fajnšmeker ponúka zaujímavé recepty – exotické, ktoré pripomínajú diaľky; domáce kúsky, varenie pre jedného a pre priateľov; superrýchle a superjednoduché recepty.
„Mal som približne trinásť rokov, keď som požiadal mamu, aby mi pred odchodom do práce nachystala všetky suroviny potrebné na prípravu jedla,“ spomína si Thomas Kamenar. „A tak, keď som prišiel zo školy domov, v chladničke už na mňa čakala nakrájaná zelenina, mäso v marináde, uvarené zemiaky a pri tom návod, ako postupovať. Dokážete si predstaviť, s akou hrdosťou som si sadol za stôl k svojmu prvému samostatne pripravenému obedu. Onedlho som už majstrovsky machroval s panvicou a čoraz viac som pri varení improvizoval aj vytváral a zdokonaľoval vlastný kuchársky štýl.“
Kniha Fajnšmeker nie je len zbierkou receptov. Je tiež sprievodcom pre vašu intuíciu, lebo na každej strane vás čaká recept, s ktorým môžete experimentovať. Sami predsa najlepšie poznáte svoje chute.
Thomas Kamenar od troch rokov vyrastal v Innsbrucku a do Klagenfurtu odišiel, keď mal devätnásť. Naskytla sa mu tam možnosť pracovať v malom rádiu, mal v ňom vlastnú rannú show. Tak začínal – zo dňa na deň sa osamostatnil. A vtedy sa začalo aj jeho varenie. Varil síce rád, ale ešte stále to nebolo ono.
„Spomínam si, ako ma bavilo sledovať v televízii relácie o varení. Ak som bol práve vtedy hladný, vždy som s obrovskou chuťou začal variť presne to isté. Dnes viem, že keď varíte len pre seba, musia to byť jednoduché a rýchle jedlá. A presne také sú moje recepty pre jedného,“ dodáva moderátor a autor knižky Fajnšmeker Thomas Kamenar.
Vyskúšajte RECEPT z novinky Fajnšmeker:
Cisársky trhanec so slivkami
Klasika z Rakúska. Kuchári a cukrári tejto krajiny vedeli, ako svojich vyhlásených maškrtníkov, cisárov a kráľov, rozmaznávať. Cisársky trhanec so slivkovým rozvarom je niečo ako evergreen rakúskej kuchyne. Nechýba vari ani na jednom jedálnom lístku. Dokonca ho nájdete aj v čínskych reštauráciách vo Viedni. Toto je ten najlepší recept, ktorý som na tento dezert našiel. Táto jeho verzia vraj chutila aj Františkovi Jozefovi.
Suroviny:
Cesto:
• 200 g hladkej múky
• 6 vajec (žĺtky a bielky zvlášť)
• 300 ml mlieka
• 50 g vanilínového cukru
• soľ
• kôra z 1 citróna, chemicky neošetreného
• 50 g hrozienok
• rum na hrozienka
• 2 PL masla
• práškový cukor na posypanie
Slivkový rozvar:
• 1 kg sliviek
• 200 g hnedého cukru
• 3 až 4 klinčeky
• 150 ml vody
• šťava z 1 citróna
• 1 kus celej škorice
POSTUP:
Najprv si pripravíme slivkový rozvar. Umyté a odkôstkované slivky pokrájame na štvrtiny, vložíme do hrnca a spolu s cukrom, klinčekmi, vodou, citrónovou šťavou a škoricou varíme na miernom ohni asi 30 minút. Keď sú slivky mäkké a zmes je hustá ako lekvár, vyberieme z nej škoricu a klinčeky a necháme vychladnúť.
Hrozienka namočíme do rumu deň vopred, aby ním dobre nasiakli. Kto nemá rád hrozienka v rume, môže ich z receptu vynechať, ja ich však zbožňujem.
Na cesto vyšľaháme žĺtky s cukrom a so štipkou soli. Za stáleho šľahania postupne pridávame najprv mlieko, potom múku a nakoniec nastrúhanú kôru z citróna. Ten dá dezertu dobrú chuť i vôňu. Celkom na záver ešte vmiešame vyšľahaný sneh. Nikdy nie mixérom, vždy len opatrne a pomaly vareškou.
Na panvici (vhodnej do rúry) roztopíme väčší kúsok masla, a keď sa začnú tvoriť bublinky, vylejeme na panvicu pripravené cesto. Zároveň nasypeme hrozienka nasiaknuté rumom, ktoré sa do cesta hneď ponoria.
Na miernom ohni opekáme 2 minúty a potom panvicu vložíme do rúry vyhriatej na teplotu 200 °C a pečieme približne 15 minút. Trhanec by sa mal pekne zdvihnúť.
Po upečení trhanec bohato posypeme práškovým cukrom a rozdelíme na štvrtiny. Každú štvrtinu ešte na panvici obrátime, aby cukor trochu skaramelizoval. Znova posypeme cukrom a natrháme na primerane veľké kúsky. Na tanieri trhanec polejeme slivkovým rozvarom a podávame. A už len sledujeme blažené mľaskanie hostí.