Pondelok23. december 2024, meniny má Nadežda, Naďa, zajtra Adam, Eva

Skvelé recepty pre telo aj dušu

Obal knihy Skvelé recepty pre telo aj dušu
Obal knihy Skvelé recepty pre telo aj dušu (Zdroj: ipark)

Jedinečná kuchárska kniha od slovenskej autorky Ivety Papcunovej. Skvelé recepty pre telo aj dušu prinášajú zdravie a pohodu nielen do kuchyne a na jedálenský stôl, ale aj celkovo do života.

Stravovanie je jednou z najdôležitejších oblastí nášho života – ovplyvňuje nielen naše telo, ale aj naše duše. Je pravda, že „sme to, čo jeme.“ Dnešné vedecké výskumy potvrdzujú súvislosť medzi tým, čo jeme a ako sa cítime. Z toho vyplýva potreba nielen materiálnej, ale aj citovej, emocionálnej a duchovnej potravy.

Kuchárska kniha Skvelé recepty pre telo aj dušu ponúka inšpiráciu práve tohto druhu. Jedlá  sú jednoduché na prípravu i suroviny. Použitím alternatívnych obilnín je väčšina z nich prirodzene bezlepková. Spolu s nápojmi sú pripravené podľa piatich elementov. Dopĺňajú ich zaujímavé citáty, vzorový jedálny lístok podľa ročných období, desatoro telesného, duševného a duchovného zdravia. Hodnotu knihy zvyšuje osobitná kapitola na tému diéta s názvom Najlepšia diéta je sebaláska. Kniha je doplnkovým materiálom k pripravovanému kurzu s rovnakým názvom. Pre všetky recepty je spoločná vlastnosť - čas na ich prípravu trvá 7, 17, 27, 117 atď minút. Ak sa to náhodou podarí skôr, zostávajúci čas sa môže využiť napríklad na .... (to už nájdete v knihe).

Ukážka:

7 výživových pravidiel

Pravidlo prvé

Čo najväčší podiel zdravých rastlinných produktov, čo najnižší podiel živočíšnych produktov.

Nielen z hľadiska etického, ale aj z dôvodu nadmiery živočíšnych produktov, ktoré sú jednou z hlavných príčin civilizačných chorôb sa odporúča návrat k prevažne rastlinnej potrave človeka. Dorobenie potravín rastlinného charakteru je šetrnejšie k životnému prostrediu.

Pravidlo druhé
Čo najväčší podiel zdravých prírodných potravín, čo najnižší podiel priemyselne spracovaných potravín.

Chemicky upravované, rafinované potraviny a potraviny s predĺženou trvanlivosťou sú ochudobnené o veľké percento hodnotných látok. Väčšina z nich obsahuje naviac veľa tuku, cukru, soli, konzervačných látok, farbív a iných „vylepšovadiel“. Najvhodnejšia je potrava v pôvodnom stave (obilniny, strukoviny, zelenina a pod.).

Pravidlo tretie
Zvýšenie podielu potravín v BIO kvalite, zníženie podielu potravín neznámeho pôvodu a pochybnej kvality.

Neželaná ekologická situácia a honba za ziskom je príčinou nadmernej kontaminácie potravín škodlivými látkami. Vďaka ekologickému poľnohospodárstvu sa tieto vplyvy znižujú na minimum. Cena za kvalitné biopotraviny je investíciou do vlastného zdravia.

Pravidlo štvrté
Čo najvyšší podiel šetrných tepelných úprav, čo najnižší podiel zdravie ohrozujúcich tepelných úprav.

V dôsledku nešetrných tepelných úprav a samotnou konzumáciou živočíšnych produktov dochádza k nadbytku cholesterolu a nasýtených mastných kyselín. Časté smaženie, fritovanie, grilovanie môže mať veľký podiel na tomto stave. Prepaľovanie tukov a reakcie v dôsledku tepelných úprav spôsobujú vznik karcinogénnych látok. Pre prevenciu chorôb tráviacich ústrojov, rakoviny  a srdcových ochorení sú vhodné šetrnejšie tepelné úpravy: varenie, dusenie, blanšírovanie, pečenie a pod.

Pravidlo piate
Každodenná konzumácia surového ovocia a zeleniny, a čo najnižší podiel prázdnych kalórií.

Surové ovocie a zelenina sú ideálnou potravou pre človeka. Obsahujú  množstvo rôznych ochranných látok, ktoré sú zdraviu prospešné.  Ich liečivé účinky nám pomáhajú pri prevencii ochorení, naopak sladkosti, múčniky, zmrzliny a iné prázdne kalórie plné tukov a cukrov nám tieto látky odoberajú, spôsobujú ich deficit a riziko vzniku chorôb.

Pravidlo šieste 
Jesť iba trikrát denne, výdatne na raňajky, ľahko na večeru a minimalizovať pojedanie čohokoľvek medzi tromi dennými jedlami.

Podľa odborných štúdií jesť trikrát denne je najvhodnejší variant pre správne trávenie, čo najefektívnejšie využitie cenných látok z potravy aj ako prevencia chorôb tráviaceho ústrojenstva. Každé jedlo vrátane ovocia alebo orieškov medzi týmito chodmi spôsobuje zastavenie trávenia. Tým sa predlžuje čas, po ktorý sa jedlo vyskytuje v žalúdku, netrávi sa správne, vznikajú tak nepriaznivé vedľajšie produkty trávenia, spôsobujúce bolesti, kŕče, páchnuci dych, nafukovanie. Najlepšou prevenciou proti nadváhe sú výdatné zdravé raňajky, obed primeraný aktivite a ľahká večera zjedená najneskôr do 18. hodiny.

Pravidlo siedme
Zaradiť pitie vody ako súčasť pitného režimu, vyhýbať sa nápojom obsahujúcim cukor, farbivá, aromatické látky, alkohol a kofeín.

Ak   pijeme   dostatočné    množstvo   vody,  dochádza  k očisťovaniu organizmu odplavením toxínov. Priemer je 2 – 2,5 l za deň, treba to však prispôsobiť životnému štýlu a tempu. Množstvo vody primerane zvýšime v horúcom, suchom, klimatizovanom či prašnom prostredí, alebo pri zvýšenom potení. Odporúča sa piť hodinu po jedle a nie menej, než štyridsaťpäť minút pred jedlom. Týmto spôsobom zlepšíme trávenie a vylučovanie, predídeme bolestiam hlavy a znížime únavu. Dochádza tak k termoregulácii organizmu a hladkému priebehu všetkých procesov závislých na dostatku vody. Nápoje, ktoré obsahujú cukor, alkohol, aromatické látky, farbivá, kofeín majú negatívny vplyv na zdravie, narúšajú trávenie a spôsobujú závislosti.

Viac o téme: Kniha Skvelé recepty pre telo aj dušu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu