Piatok22. november 2024, meniny má Cecília, zajtra Klement

Dominika Cibulková prezradila, čo je ich rodinný klenot

Dominika Cibulková so svojou maminou.
Dominika Cibulková so svojou maminou. (Zdroj: Peter Frolo)

Každý má mamu alebo babku, ktorá v detstve piekla koláč, ktorý milujete. Výnimkou nie je ani tenistka Dominika Cibulková. V knihe Koláč mojej mamy sa dozviete recept nielen na jej sladký rodinný klenot.

Vďaka tenisu precestovala celý svet a mala tak možnosť ochutnať rôzne dobroty. Ale viete, ktorá kuchyňa jej najviac ulahodí? Ak tipujete japonskú alebo taliansku, ste na omyle. Mama Dominiky Cibulkovej totiž v knihe Koláč mojej mamy prezradila, že jej dcéra "miluje poctivú slovenskú kuchyňu - prívarky, bryndzové halušky, sviečkovú... čo je na druhej strane pre ňu zlé, pretože keď príde domov, nevie sa toho dojesť."

A čo sa vždy objaví na každej rodinnej oslave u Cibulkovcov? Úžasná torta s parížskym krémom, ktorú prezývajú aj rodinným klenotom. O recept na ňu sa podelila v knihe Koláč mojej mamy>> 

Dominikina slávnostná torta

Ingrediencie: 8 vajíčok, 200 g práškového cukru, 180 g mletých orechov, 180 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva

Krém: 1 liter smotany na šľahanie, 250 g čokolády na varenie, 4 balíčky stužovadla šľahačky
Ešte budete potrebovať: 200 g malín, malinový džem

Postup: Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, potom pridáme polohrubú múku, orechy a prášok do pečiva. Všetko spolu premiešame a nakoniec vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov.
Hotové cesto vylejeme do tortovej formy, ktorú vymastíme maslom a posypeme múkou. Pečieme pri 170 stupňoch 40 minút.

Postup na prípravu šľahačkového krému: Smotanu na šľahanie dáme variť, a keď je šľahačka horúca, rozpustíme v nej čokoládu. Privedieme do varu a odstavíme. Necháme úplne vychladnúť, najlepšie cez noc v chladničke. Na druhý deň do vychladnutej šľahačky pridáme stužovadlo šľahačky a vymiešame poriadne tuhý krém.

Príprava torty: Korpus rozrežeme na polovicu, potrieme malinovým džemom a naukladáme čerstvé maliny. Na to dáme polovicu vyšľahanej šľahačky a priložíme druhou časťou korpusu. Potom celú tortu potrieme zvyšnou šľahačkou a zdobíme podľa uváženia.

Autorka knihy Adriana Poláková však nevyspovedala iba mamu Dominiky Cibulkovej. V spomínanej publikácii totiž nájdete ďalšie chutné recepty od "celebritných" a športových mamín. Vďaka knihe Koláč mojej mamy môžete nahliadnuť do detstva, spomienok a sladkých dobrôt takých osobností ako Adela Banášová, Katka Brychtová, Beáta Dubasová, Ady Hajdu, Ivana Christová, Ján Jackuliak, Marcela Laiferová, Dominik Hrbatý, Peter a Pavol Hochschornerovci a ďalší. V knihe nájdete celkom 30 receptov a príbehov našich osobností. Môžete si do nej pripísať aj váš rodinný recept a pridať svoje fotky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu