Žijeme vo zvláštnej dobe. Kupujeme paradajky, ktoré už dávno nechutia ako paradajky. Sme obklopení počítačovou technikou, ktorá nám nahrádza osobný kontakt. Natierame sa drahou kozmetikou a ani nás nezaujíma jej zloženie. Keď nás niečo bolí, nehľadáme príčinu, ale ružovú tabletku. Bez problémov dáme dieťa zaočkovať a vlastne ani nevieme, proti čomu. Nadávame na ovzdušie vonku, ale doma pod posteľou upraceme len málokedy. Myslíme si, že vieme všetko, ale nevieme...
Je v záujme každého z nás získať pravdivé informácie, ktoré nás usmernia pri hľadaní harmonického spôsobu života v čase uponáhľaného vývoja, na ktorom sa všetci zúčastňujeme. V súčasnom živote zažívame také množstvo prevratných zmien, na ktoré v minulosti bolo treba niekoľko storočí.
Naše staré mamy by boli určite ohromené ponukou v supermarketoch, naše vnúčatá už nepostihnú detské choroby, ktoré prekonávali ešte ich rodičia. Čo má človek v tejto pohnutej dobe materiálnej hojnosti robiť pre to, aby si zachoval vitalitu, pracovnú výkonnosť, zdravie aj duševné schopnosti až do konca života? Pred čím sa má chrániť, aby neubližoval sebe ani svojim blízkym?
Knihy Doba jedová a Doba jedová 2 z Vydavateľstva Príroda sa krátko po vydaní stali bestsellermi. Autori, medzinárodne uznávaní odborníci v oblasti biomedicíny a toxikológie, v nich zasvätene i kriticky, pritom jasne a zrozumiteľne, píšu o škodlivých látkach v potravinách, nápojoch, kozmetike, liekoch, v potravinových doplnkoch a v životnom prostredí vôbec, ktoré reklama, médiá a neraz aj medicína odporúčajú ako zdraviu prospešné.
Čitateľ tak dostáva do rúk unikátne príručky, ktoré mu pomôžu zorientovať sa v neprehľadnej oblasti ovládanej záujmami trhu a zisku a poskytnú mu užitočné rady, ako sa má brániť pred mnohými zdravotnými rizikami.
Tieto dve knihy si našli cestu do domácností, aj na pracoviská, do rozhlasu, aj do televízie, do mnohých novín aj časopisov. Na autorov sa obracajú ľudia so svojimi problémami, očakávajú od nich rady na ich riešenie, iní sa chcú podeliť o svoje skúsenosti a poznatky. Jedov okolo nás je totižto toľko, že keby sme o všetkých chceli vydať knihy, zabrali by celú knižnicu.
Visí nad nami asfaltová hrozba? Prečo jeme jedovaté jedlá? Ako dlho dojčiť? Škodí hliník alebo prospieva? Odpovede na tieto a mnohé iné otázky nájdete v knihách Doba jedová a Doba jedová 2 od autorov Anny Struneckej a Jiřího Patočku. Orientujte sa v spleti protichodných informácií!
O autoroch:
Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc. má dlhoročné skúsenosti z pedagogickej práce na Karlovej univerzite. Zároveň bola riešiteľkou a spoluriešiteľkou siedmich grantových projektov zaoberajúcich sa mechanizmami vzniku patofyziologických zmien pri hematologických ochoreniach, schizofrénii, Alzheimerovej chorobe a autizmu. Intenzívne sa venuje aj vedecko-náučnej publicistike so zameraním na medicínu.
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. je profesorom toxikológie na Zdravotno-sociálnej fakulte Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach. Pracuje v odbore molekulárnej biochémie, enzymológie a toxikológie extrémne jedovatých synteticky pripravených i prírodných látok a psychofarmák. Vo svojej vedeckej práci sa zameriava na biochemické mechanizmy toxických účinkov rôznych biologicky aktívnych látok a liekov, najmä v terapii Alzheimerovej choroby. Zaoberá sa aj pôsobením rôznych peptidov v procesoch učenia a pamäti.