Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Mečiar: Zákon o preukazovaní pôvodu majetku je protiústavný

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý dnes vstúpil do praxe, je podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara v rozpore s Ústavou SR a vykazuje množstvo právnych chýb. "Výhrady nemáme len ako politici, ale aj ako právna verejnosť, " vyhlásil dnes pred novinármi a dodal, že "je to taká zlátanina niečoho, čo asi ani autori nechceli."

ĽS-HZDS preto plánuje v krátkom čase podať na Ústavný súd (ÚS) SR podnet, aby tento zákon zrušil, ale aj pozastavil jeho účinnosť. Niektoré jeho ustanovenia sú totiž podľa Mečiara nevykonateľné a niektoré sú v rozpore s ústavou. Na otázku, či využije možnosť a podá na políciu podnet, aby prešetrila pôvod majetku nejakej osoby, uviedol: "Ak uznávam, že zákon je neústavný, ako môžem podľa neho konať?." Dodal, že bol podať oznámenie sám na seba, avšak jeho podnet neprijali s vysvetlením, že na seba oznámenie podávať nemôže. "Ale bol som uistený, že budem jeden z prvých, ktorý bude preverovaný," podotkol.

Finančná polícia môže od dnešného dňa podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku preverovať na základe podnetov fyzických a právnických osôb pôvod majetku. Zákon stanovuje presné kritériá, aké musí každé podanie spĺňať. Na anonymné podania pritom nebude finančná polícia prihliadať. Problémy môžu mať osoby, ktoré nebudú vedieť pôvod svojho majetku vysvetliť. Polícia podá prokurátorovi podnet na začatie konania v takých prípadoch, keď hodnota majetku, ktorého pôvod nevie majiteľ vysvetliť, presahuje tisícnásobok minimálnej mzdy. V súčasnosti ide o 6,5 milióna korún.

Dotknutá osoba musí prokurátorovi na jeho žiadosť do 30 dní podať vysvetlenie. Bremeno tvrdenia bude znášať prokurátor. Na to, aby sa prípad dostal pred súd, musí preukázať existenciu podozrivého majetku v stanovenej výške. V takom prípade bude potom dotknutá osoba musieť pred súdom dokázať opak prokurátorovho tvrdenia, inak označený majetok prepadne štátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu