Nedeľa22. september 2024, meniny má Móric, zajtra Zdenka

Hlas pre kultúru vyzýva na protest proti alternatívam dostavby SND

Novostavba SND
Novostavba SND

BRATISLAVA - Predstavitelia iniciatívy Výzva Hlas pre kultúru vyzývajú občanov i divadelníkov na protest. Upozorňujú, že ani jedna z dvoch ministerstvom kultúry navrhovaných alternatív riešenia novostavby Slovenského národného divadla (SND), ktoré boli predložené vláde, nerešpektuje odporúčania pracovnej skupiny.

Táto skupina, ktorá vznikla na pôde ministerstva, osem týždňov hľadala ekonomicky prijateľné riešenie prevádzky novostavby SND. Počas jej zisťovania prišlo vedenie SND s návrhom, že zníži počet budov vo vlastnej správe a radikálne znížilo nároky na štátny rozpočet pre činnosť organizácie.

"Ak bude SND vedieť spravovať novostavbu s príspevkom od štátu, ktorý by dostalo tak či tak, teda aj za súčasných priestorových okolností, a navyše poskytne priestor pre prezentáciu iným divadlám a iným umeniam, prečo mu štát novostavbu dnes berie?" píše sa v druhej Výzve Hlas pre kultúru.

Ako pre agentúru SITA uviedla Darina Kárová z iniciatívy, ministra Chmela požiadali, aby zaradil do materiálu ako rovnocennú aj tretiu alternatívu, ktorá by vyplývala zo záverov pracovnej skupiny. Navrhované varianty sú pre SND a celú slovenskú kultúru podľa Károvej vysoko nepriaznivé, najmä alternatíva č. 2 v modifikácii, akú 4. apríla navrhla porada ekonomických ministrov.

"Je to alternatíva ešte horšia ako bola alternatíva Memoranda so spoločnosťou Truthheim. SND v nej prichádza o 30 až 50 % možností využívať priestory novostavby. Je to neštandardné riešenie v rámci Slovenska, ale aj Európy." Podľa Károvej porada ekonomických ministrov pripustila vstup súkromného investora, čo hrubo porušuje dohodu s ministrom kultúry o tom, že novostavba má ostať v 100 % vlastníctve štátu.

"Verím, že sa uskutoční mimoriadny parlamentný výbor a možno aj mimoriadna schôdza parlamentu, a podarí sa nám presvedčiť aj prostredníctvom tlaku zo zahraničia domácu politickú reprezentáciu, aby budova slúžila tomu, čomu má, teda divadlu," povedala Kárová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu