Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Odpad na pezinskú skládku chcú ďalej dovážať

BRATISLAVA - Spoločnosť Ekologická skládka, ktorá prevádzkuje kontroverznú pezinskú skládku, bude pokračovať v zvážaní odpadu aj po doručení rozhodnutia Najvyššieho súdu. Ten pred dvoma týždňami rozhodol, že odpad sa na skládku nesmie vyvážať, až kým nerozhodne, či bola povolená v súlade so zákonom.

Rozhodnutie súdu spoločnosť spochybnila. Vyplýva to z vyjadrení šéfa spoločnosti Jána Mana staršieho. "My máme povolenie, ktoré nás oprávňuje na to, aby sme mohli prijímať odpad na skládku," povedal Man, podľa ktorého zvážanie odpadu neovplyvní ani to, či si spoločnosť preberie rozhodnutie Najvyššieho súdu.

"Povolenie na činnosť spoločnosti vyplýva z osobitného právoplatného rozhodnutia orgánu verejnej moci, ktoré Najvyšší súd SR tohto času vôbec nepreskúmava a nie je príslušný ho ani zrušiť, ani pozastaviť," poznamenal Man. Ekologická skládka podľa neho pri prevádzkovaní skládky dodržiava zákon a rozhodnutie si "s určitosťou" preberie dnes.

Najvyšší súd pred dvoma týždňami rozhodol, že na skládku sa nesmie vyvážať odpad, kým nerozhodne o jej právoplatnom povolení. Okrem Mana si rozhodnutie súdu prebrali aktivisti aj Slovenská inšpekcia životného prostredia, ktorá skládku povolila. Podľa skorších vyjadrení aktivistov si Man zásielku možno neprebral zámerne, keďže rozhodnutie je platné, až keď je doručené všetkým účastníkom konania.

Man tiež oznámil, že Ekologická skládka pripravuje trestné oznámenie na občianskych aktivistov za šírenie poplašnej správy a obmedzovanie slobody. "Spoločnosť Ekologická skládka pripravuje podanie trestného oznámenia na pezinských aktivistov, najmä pána Krála a pána Šípoša," uviedol Man v tlačovej správe.

Podľa Mana aktivisti rozširovali nepravdivé informácie o nezákonnom prevádzkovaní skládky a bránili vjazdu a výjazdu vozidiel do jej areálu. Porušenie zákona odmietol Marián Šipoš aj Miroslav Král, ktorí sa v stredu zúčastnili na protestoch proti zvážaniu odpadov pred skládkou.

"Ja som sa vyjadroval na základe slobody prejavu, a to, keď poviem svoje konštatovanie, tak si nemyslím, že som naplnil skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy," poznamenal Šipoš, podľa ktorého zhromaždenie aktivistov bolo povolené a trvalo zhruba jednu hodinu.

Proti porušeniu zákona sa ohradil aj Král, ktorý je podobne ako Šipoš mestským poslancom. Proti skládke, ktorá sa nachádza neďaleko centra mesta, zorganizovali v minulosti jej odporcovia demonštrácie a protestné pochody z Pezinka do Bratislavy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu