Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

Janušek novinárom: Ja som ten, kto má právo klásť otázky

Marian Janušek
Marian Janušek

BRATISLAVA – „Ja som ten, kto má právo klásť otázky.“ Vyhlásil to dnes minister výstavby Marian Janušek v súvislosti s obviňujúcim článkom denníka Plus jeden deň. Zuzana Wienk z Aliancie Fair play v ňom tvrdí, že podklady ku kontrole nástenkového tendra v jeho rezorte boli zrejme sfalšované. Minister vyhlásil, že tento „kvázi“ dokument bol získaný nelegálne. Novinárom odmietol odpovedať na akékoľvek otázky a z brífingu odišiel.

Janušek uviedol, že denník včera požiadal ministerstvo o odpovede na otázky, v ktorých sa odvoláva na závery protokolu. Ten má denník k dispozícii. „Toto by som chcel zdôrazniť. Závery protokolu, ktoré má denník Plus jeden deň k dispozícii. Na tieto otázky sme, samozrejme neodpovedali,“ poznamenal.

Podľa neho sa ako ústredný orgán štátnej správy môžu vyjadrovať len k oficiálnym dokumentom. Protokol, z ktorého denník a Zuzana Wienk citujú, ministerstvo doteraz nemá k dispozícii. Kontrola Úradu pre verejné obstarávanie totiž stále pokračuje. „Ani len predbežný protokol, ktorý ešte len bude predmetom pripomienkového konania, nie je k dispozícii. Okrem toho ministerstvu doteraz neoznámili termín prerokovania,“ konštatoval Janušek.

„Vyslovujem verejnú otázku, ako je niečo takéto možné. Ako je možné, aby novinár a predstaviteľka Aliancie Fair play disponovali zjavne neoficiálnymi a s najväčšou pravdepodobnosťou nelegálne získanými kvázi dokumentmi. Pýtam sa tiež, ako je možné, aby citovali z takýchto dokumentov a otvorene tak zavádzali čitateľskú verejnosť,“ pýtal sa minister.

Denník aj Alianciu Fair play vyzval, aby verejnosti vysvetlili, odkiaľ majú tento materiál. Zároveň oznámil, že na otázky novinárov odpovedať nebude: „Moje rozhodnutie neodpovedať dnes na žiadne otázky má aj druhý, takpovediac, dôvod. V tejto chvíli som totiž ja, kto kladie a má právo klásť otázky.“ Novinári by sa mali podľa Januška s otázkami obrátiť na denník Plus jeden deň a Alianciu Fair play.

Pred odchodom z brífingu Janušek vyhlásil, že nebude komentovať žiadne súvislosti s prebiehajúcej kontroly Úradu pre verejne obstarávanie. Sľúbil, že keď bude mať ministerstvo oficiálne výsledky kontroly, odpovie novinárom na všetko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu