Nedeľa29. september 2024, meniny má Michal, Michael, Michaela, zajtra Jarolím

Mečiar znovu spochybňoval tender na ministerstve výstavby

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar dnes po rokovaní koaličných lídrov znovu spochybňoval sporný tender na ministerstve výstavby, ktoré vedie nominant SNS Marian Janušek.

Mečiar zároveň povedal, že jeho strana má výhrady proti niektorým vládnym návrhom zákonov. Predsedovia všetkých troch vládnych strán zároveň uisťovali, že koalícia nečelí kríze.

"Vidím v zmluve porušenie zákona, aj v užití zdrojov," povedal novinárom Mečiar. Janušek čelí výčitkám pre zákazku v prospech firiem údajne blízkych vládnej SNS od konca minulého roka. Šéf ĽS-HZDS cez víkend vyhlásil, že z týchto peňazí si predseda SNS Ján Slota v najbližších rokoch zaplatí predvolebnú kampaň. V minulosti tiež nazval postup pri tendri klientelizmom. Premiér Robert Fico opäť vyhlásil, že navrhne odvolanie ministra, ak kontrolné orgány zistia porušenie zákona pri tendri. SNS sa ministra viackrát zastala.

Mečiar a Slota si v uplynulých dňoch vymenili cez médiá už niekoľko kritických odkazov. Slota napríklad hovoril o údajne slabnúcom koaličnom potenciáli ĽS-HZDS, naznačoval tiež, že Mečiar mohol zmanipulovať výsledky kontroly Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý preveroval tender na ministerstve výstavby. NKÚ vedie nominant ĽS-HZDS.

Predseda SNS však dnes ubezpečoval, že vzťah jeho strany s ĽS-HZDS je korektný. "Pokiaľ ide o koaličného partnera, je to ako rodný brat, vyberú vám ho druhí, musíte s ním žiť," pridal sa Mečiar. "Budeme držať vládu, budeme spolupracovať bez ohľadu na to, že sme rôzni a máme na veľa vecí rôzny názor," dodal. "Garantujem vám, že je to funkčná koalícia," vyhlásil zas Fico.

Predseda ĽS-HZDS povedal, že jeho strana má pripomienky k niektorým návrhom zákonov, napríklad k novele zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zákonu o odbornom vzdelávaní či zákonu o hydrologickej a meteorologickej službe vo verejnom záujme, ktorý je z dielne SNS.

Naďalej tiež nie je isté, či parlament opätovne schváli prezidentom odmietnutú novelu školského zákona, ktorá upravovala písanie geografických názvov v učebniciach v jazykoch národnostných menšín. Ficov Smer-SD chce svoje stanovisko oznámiť koaličným partnerom v utorok, keď sa začne schôdza parlamentu. SNS potvrdila, že v prípade prelomenia prezidentovho veta by strana zákon napadla na Ústavnom súde. Norma nie je v súlade s ústavou ani podľa ĽS-HZDS.

"Tento zákon nie je predmetom koaličnej zmluvy ani programového vyhlásenia vlády, preto rozdielne hlasovanie nikto z nás nepovažuje za porušenie koaličnej zmluvy," poznamenal Fico. Pri minulom hlasovaní prešiel zákon vďaka podpore Smeru-SD a opozície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu