Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

SOI udelí prvú pokutu za zneužitie nástupu eura na zvýšenie cien

BRATISLAVA - Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) udelí podľa jej riaditeľky Nadeždy Machútovej prvú pokutu za neoprávnené zvýšenie cien pri prechode krajiny na euro.

Kontrola odhalila pochybenie v Trnavskom kraji pri hracích automatoch pre deti, povedala dnes Machútová novinárom po zasadnutí Cenovej rady. Ministerstvo financií zase pohrozilo bankám, že bude regulovať poplatky za vklady mincí. Obchodníci totiž na vkladoch strácajú viac než v minulosti, pretože zákazníci využívajú na platenie mince vo väčšej miere než v minulosti.

"Zistili sme päťdesiatpercentné zvýšenie ceny, a súvisí to s prechodom na euro," priblížila Machútová prvý prípad zdražovania, ktorý mieni SOI pokutovať. Kým v minulosti podľa nej stačilo na spustenie vláčika či autíčka, ktoré môžu deti využívať v nákupných centrách, desať korún (33 centov), s príchodom eura stúpla cena na 50 centov (15,06 koruny). Meno potrestanej firmy ani výšku sankcie neuviedla.

Machútová zdôraznila, že z pohľadu zákazníkov nejde o závažný prípad bezdôvodného zdražovania. Ani to by však podľa nej nemalo byť dôvodom na nepotrestanie údajného prehrešku.

Inšpekcia zaznamenala aj dva prípady, keď sa majitelia služieb snažili ceny zvýšiť, ale potom, ako ich začali preverovať inšpektori, sa svojho zámeru vzdali, povedala šéfka SOI. Išlo podľa nej o autoškolu a ubytovacie zariadenie v Žilinskom kraji. Autoškola sa pritom napriek úprave cien v prospech zákazníkov nevyhne pokute, pretože marila výkon kontroly, poznamenala Machútová. "Dvakrát nám vyhodili inšpektora z prevádzky, tretí krát ich už síce vpustili do prevádzky, ale napriek tomu tam bude uložená maximálna pokuta za marenie výkonu 1650 eur (49.707,90 koruny)," dodala.

Naopak, podľa SOI sa nepotvrdila kartelová dohoda autoškôl v Topoľčanoch, na ktorú poukazoval anonymný sťažovateľ.

Cenová rada chce podľa jej šéfa Petra Mihóka v budúcnosti preveriť podozrenia na neoprávnené zdražovanie cien či nesprávne zaokrúhľovanie súm na vysokoškolských internátoch, v taxislužbách, reštauráciách, kaderníctvach či v autobusovej doprave.

Závažné prípady zdražovania pritom môžu byť posúdené ako trestný čin. Parlament totiž od decembra minulého roka zmenil Trestný zákon. Vláda od neho očakávala, že bude brániť neoprávnenému zvyšovaniu cien.

Štátny tajomník ministerstva financií Peter Kažimír zároveň dnes pohrozil bankám, že môžu čeliť regulácií poplatkov za vklad mincí. "Upozornili sme, že zvažujeme reguláciu," poznamenal Kažimír. Slovenská banková asociácia síce považuje poplatky za oprávnené, ale prisľúbila, že ponúkne riešenie, ktoré obchodníkom pomôže. Bližšie podrobnosti neuviedla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu