Pondelok30. september 2024, meniny má Jarolím, zajtra Arnold

Letná sezóna si vo Vysokých Tatrách vyžiadala 7 obetí

POPRAD – Záchranári Horskej záchrannej služby zaznamenali počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny viac smrteľných úrazov ako vlani.

V tomto roku sa v horách smrteľne zranilo sedem ľudí, v minulom to boli štyria ľudia. S výnimkou jedného prípadu sa všetky smrteľné nehody stali vo Vysokých Tatrách.

Tohtoročná letná turistická sezóna vo Vysokých Tatrách sa podľa riaditeľa HZS Jozefa Janigu niesla v znamení veľkých pátracích akcií a ťažkých stenových akcií. Takmer súčasne pátrali horskí záchranári v auguste po troch nezvestných turistoch. Tieto pátracie akcie si vyžiadali nasadenie veľkého počtu profesionálnych i dobrovoľných členov HZS zo všetkých oblastných stredísk a slovenského a poľského vrtuľníka. Ani jedna pátracia akcia nemala šťastný koniec. Záchranárom sa podarilo nájsť už len telá mŕtvych turistov.

Výnimočnou akciou bolo pátranie po nezvestnom českom turistovi, ktorý sa mal pohybovať v oblasti Končistej vo Vysokých Tatrách. Po prvýkrát záchranári využili lokalizáciu mobilného telefónu postihnutého mobilným operátorom. Po takmer týždňovom pátraní našli záchranári telo turistu pod Drúkom v západnej stene v doline Zlomísk. Horskí záchranári tohto roku zasahovali aj pri jaskynných záchranných akciách. V prvom prípade uviazol 15-ročný chlapec v starom banskom diele v bani Schlosser pri Rožňave. V druhom prípade pomáhali záchranári v jaskyni Hučiaca vyvieračka pri obci Kunová Teplica, odkiaľ sa nevynorili dvaja českí potápači. Obe akcie sa skončili úspešne.

Horská záchranná služba vznikla 1. januára 2003. Záchranári pôsobia v horských oblastiach Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Západné Tatry, Slovenský raj, Malá Fatra a Veľká Fatra. Samostatným oddelením je Stredisko lavínovej prevencie HZS v Jasnej, ktoré v zime poskytuje denné informácie o lavínovej situácii v horských oblastiach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu