Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Poznáme prvé výsledky konsolidačných opatrení: Aký rating nám udelila prestížna agentúra?

Ladislav Kamenický
Ladislav Kamenický (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Jedna z najrenomovanejších ratingových agentúr Standard & Poor's (S&P) zverejnila svoje najnovšie hodnotenie Slovenskej republiky. Dobrou správou je, že Slovensko si udržiava rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Agentúra oceňuje najmä prijatý balík konsolidačných opatrení.

Ratingová agentúra S&P patrí medzi najuznávanejšie na svete. Jej rating pre Slovenskú republiku zostáva nezmenený a je dokonca o dva stupne vyšší ako aktuálny rating agentúry Fitch a o stupeň vyšší ako rating Moody's.

Stabilný výhľad, ktorý agentúra potvrdila, odzrkadľuje očakávanie, že deficit Slovenska, najmä vďaka prijatým konsolidačným opatreniam vlády začne postupne klesať. Deficit by mal podľa MF SR budúci rok klesnúť na úroveň 4,7 % HDP a do roku 2027 na 3% HDP.

Naša ekonomika zostáva odolná

„Pozitívne hodnotíme rozsiahly balík fiškálnej konsolidácie, ktorý vláda nedávno prijala a ktorý nadobudne účinnosť v roku 2025, pretože rozhodujúcim spôsobom rieši naliehavú potrebu konsolidácie. Vláda sa rozhodla zvýšiť DPH s niekoľkými výnimkami, ktorých cieľom je nájsť rovnováhu medzi potrebou konsolidácie a jej sociálno-ekonomickými prioritami,“ píše vo svojej správe agentúra.

archívne video

TK predstaviteľov vlády a koaličných lídrov: Konsolidácia verejných financií (Zdroj: Topky/Jan Zemiar)

Podľa agentúry S&P zostáva naša ekonomika odolná, a to aj napriek oslabeniu eurozóny. Ekonomický rast podľa odhadov agentúry vzrastie v roku 2024 o 2,3 % a v roku 2025 o 2,1 %. Tento rast potiahnu najmä investície z fondov EÚ a Plánu obnovy a odolnosti SR, ktoré budú pre slovenskú ekonomiku kľúčové.

Agentúra očakáva pomerne priaznivý vývoj trhu práce, keďže miera nezamestnanosti by sa mala držať na historickom minime – mierne nad úrovňou 5 %. Prijaté konsolidačné oparenia vyvolajú podľa agentúry očakávaný vyšší tlak na infláciu, ktorá by však mala do roku 2027 klesnúť z úrovne približne 5 % na 2,4 %.

„Po vládach medzi rokmi 2020 až 2023 sme zdedili najhoršie verejné financie v celej Európskej únii. Náročné konsolidačné opatrenia boli nevyhnutnosťou, na tom je všeobecná zhoda. Ak by sme nič neurobili, dlh Slovenskej republiky by stúpol do roku 2027 až na takmer 71,5 % a na finančných trhoch by sme prišli o stovky miliónov eur, ktoré môžeme použiť v prospech ľudí na Slovensku. Potvrdenie ratingu od najrenomovanejšej agentúry je dôležitý signál pre finančné trhy a je potvrdením dobrej práce ministerstva financií a vlády Slovenskej republiky,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický.

Ďalšie hodnotenia ratingov očakáva ministerstvo financií od ratingových agentúr Fitch a Moody’s v prvej polovici decembra.

Viac o téme: KonsolidáciaMinisterstvo financiíAgentúra S&P
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu