Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Vzťahy medzi Slovenskom a Českom: Vyjadrenia Fialu o zmieri mrzia Šutaja Eštoka

Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Vyjadrenia predsedu vlády Českej republiky Petra Fialu v súvislosti so zmierom, ktorý uzavrelo Ministerstvo vnútra (MV) SR s Andrejom Babišom, ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) mrzia. Vníma ich však ako vyjadrenia adresované českým voličom v boji s oponentom na domácej politickej scéne.

"Nevnímam ich ako vyjadrenia českého premiéra Petra Fialu, ale skôr ako vyjadrenia Petra Fialu ako predsedu ODS," uviedol Šutaj Eštok. Zároveň odmietol, aby takéto vyjadrenia naštrbovali nadštandardné česko-slovenské vzťahy. "Nedovolím, aby rozhodovanie vnútroštátnych orgánov SR malo nejako vstupovať do politických sporov. Pre mňa sú naďalej naši českí kolegovia tými, s ktorými chceme mať nadštandardné vzťahy, a odporúčam aj pánovi Fialovi, aby neťahal do tejto témy politiku," deklaroval.

archívne video

Matúš Šutaj Eštok po rokovaní vlády informuje o Zákone o minimálnej mzde (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Zopakoval, že v prípade zmieru, ktorým MV uznalo neoprávnenosť evidencie bývalého českého premiéra vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) a to, že Babiš s komunistickou štátnou bezpečnosťou vedome nespolupracoval, nebol žiadny politický obchod, ale rozhodnutie vychádzajúce z právnych analýz a možností ministerstva uspieť v súdnom spore.

Fiala v pondelok (21. 10.) označil oznámený zmier za "absolútne neuveriteľnú politickú dohodu". Dodal, že v tomto prípade rozsudok nezávislého súdu nahradil "obyčajný obchod", a to je podľa neho perspektíva, ktorú jeho politický oponent Babiš ponúka aj Česku. Ústav pamäti národa trvá na oprávnenej evidencii Babiša vo zväzkoch, zároveň oznámil, že Babiš v registračných protokoloch ŠtB ostáva uvedený ako tajný spolupracovník v kategórii agent. Ústav tvrdí, že z dohody medzi ministerstvom a českým expremiérom mu nevyplývajú povinnosti.

SaS žiada pre zmier medzi ministerstvom vnútra a Babišom mimoriadny výbor

Opozičná SaS žiada pre zmier uzavretý medzi ministerstvom vnútra a Andrejom Babišom mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť. Predstavitelia strany na ňom chcú diskutovať so šéfom rezortu vnútra Matúšom Šutajom Eštokom (Hlas-SD) aj s predsedom Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jergušom Sivošom. Opätovne skritizovali zmier s Babišom uzavretý v spore o ochranu osobnosti týkajúcom sa neoprávnenej evidencie vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

"Šutaj Ěštok sa postavil na stranu eštebákov. Postavil sa na stranu tých, ktorí zneužívali totalitný režim proti svojim občanom, a tým vlastne obetiam napľul do tváre," skonštatoval poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS), ktorý o zvolanie mimoriadneho výboru požiadal. Bude na ňom podľa vlastných slov chcieť od ministra počuť vysvetlenie, prečo došlo k súdnemu zmieru. V prípade, že by obsahom zasadnutia boli utajované skutočnosti, súhlasil by s neverejným zasadnutím. Poslanci za SaS zároveň avizovali, že do programu aktuálnej schôdze navrhnú zaradiť aj návrh uznesenia k zmieru s Babišom. Vládu v ňom žiadajú, aby sa zdržala zasahovania do sporov o pochybnej minulosti kohokoľvek a nespochybňovala úlohu ÚPN a úlohu nezávislých a nestranných súdov. 

Viac o téme: ČeskoSlovenskoMatúš Šutaj EštokPolitikaVzťajy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu