Pondelok21. október 2024, meniny má Uršuľa, zajtra Sergej

TENTO kraj má nedostatok lekárov! Ich počet chce zvýšiť dotáciami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NITRA - Nitriansky samosprávny kraj (NSK) prerozdelil v tomto roku formou dotácií na podporu a rozvoj zdravotníctva takmer 250.000 eur. Financie majú pomôcť k zvýšeniu počtu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, a to najmä špecialistov. Cieľom je zastabilizovať či zvýšiť počet lekárov v chýbajúcich odboroch a zvýšiť počet zdravotníckych pracovníkov v oblastiach s ich nedostatkom, informovala samospráva.

NSK dlhodobo pociťuje akútny nedostatok všeobecných lekárov a pediatrov, zároveň eviduje nárast počtu lekárov v dôchodkovom veku. Nenávratný finančný príspevok je jednou z foriem, ako pomôcť aj mladým začínajúcim lekárom v regióne. "Výzvy NSK sú adresované na podporu ambulantnej zdravotnej starostlivosti pri zriaďovaní alebo preberaní ambulancie, ale aj zdravotnej starostlivosti v zariadeniach na komunitnej úrovni. Ďalej je možné uchádzať sa o príspevok na bývanie pre rezidentov a o podporu na vytvorenie nového lekárskeho pracovného miesta," skonštatovala vedúca Odboru zdravotníctva Úradu NSK Andrea Žáková.

archívne video

Asociácia nemocníc Slovenska vyzýva Vládu SR, lekárov a zdravotné sestry ku kompromisu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Príspevok na bývanie pre rezidentov je určený pre nových lekárov prichádzajúcich do nedostatkových špecializačných odborov. "Poskytnúť im vieme príspevok na bývanie. Ide o lekárov pripravujúcich sa na atestáciu alebo lekárov zaradených v špecializačných odboroch všeobecné lekárstvo, pediatria, pneumológia a ftizeológia, reumatológia, detská psychiatria, endokrinológia, pediatrická endokrinológia a diabetológia," upresnila Žáková. Maximálna výška poskytnutej dotácie na jedného lekára je v tomto prípade 1200 eur ročne. Podpora na vytvorenie nového lekárskeho pracovného miesta je adresovaná lekárom poskytujúcim zdravotnú starostlivosť v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých a všeobecných lekárov pre deti a dorast. Maximálna výška podpory v tejto výzve je 44.000 eur za rok.

Viac o téme: DotácieLekárZdravotníctvoFinancie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu