Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Hnutie Slovensko prichádza s návrhom: Chcú zvýšiť veteránom príplatok k dôchodku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu opozičného hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhujú zvýšiť veteránom protikomunistického odboja príplatok k dôchodku zo súčasných desať na 15 eur. Zmenu chcú presadiť cez návrh novely zákona o príplatku k dôchodku politickým väzňom, ktorý predložili do parlamentu.

Zvýšiť príplatok k dôchodku chcú za mesiac väzby alebo mesiac výkonu trestu odňatia slobody, za mesiac zaradenia do táborov nútených prác, vojenských táborov nútených prác, mesiac protiprávneho násilného odvlečenia alebo mesiac internácie v centralizovaných kláštoroch.

archívne video

Opozičné strany hnutie Slovensko a SaS kritizujú nomináciu Gašpara za šéfa SIS (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Poslanci pripomenuli, že na príplatok k dôchodku sa nevzťahuje valorizácia

"Považujeme za potrebné vzdať úctu a oceniť politických väzňov, ktorým bolo priznané postavenie veterána protikomunistického odboja," uviedli predkladatelia s tým, že tieto osoby boli vystavené perzekúciám. "Keďže veteráni protikomunistického odboja aj z dôvodu podlomeného zdravia, napríklad z nútených prác v uránových baniach, sa dožívajú nízkeho veku a ich počet klesá každým mesiacom, je prijatie takejto právnej úpravy neodkladnou záležitosťou," upozornili v dôvodovej správe k návrhu.

Viac o téme: DôchodokPríplatokPeniazeHnutie Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu